Lufthansa preuzima Austrian Airlines

Autor: Ksenija Končevski , 04. prosinac 2008. u 22:00

Avioindustrija trpi velike probleme zbog pada putovanja i skupog goriva

Njemačka Lufthansa, druga po veličini aviokompanija u Europi, u srijedu je ponudila 391 milijun eura za preuzimanje oslabljenog austrijskog konkurenta Austrian Airlinesa.

Prije toga treća po veličini europska aviokompanija British Airways (BA) u utorak je potvrdila da pregovara o spajanju s australskim Qantas Airwaysom. Riječ je o posljednjim u nizu potvrdama konsolidacije u krizom teško pogođenoj avioindustriji, a nakon što je prije toga u ponedjeljak najveći irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair za preuzimanje manjeg rivala Aer Lingusa uputio ponudu vrijednu 750 milijuna eura koja je već odbijena. Globalna avioindustrija u ovoj bi godini mogla pretrpjeti više od 5,2 milijarde dolara gubitaka, dok zbog kreditne krize i globalne recesije pada potražnja za putovanjima avionom, javlja Bloomberg.
Lufthansa će, naime, prema pisanju Bloomberga platiti 4,44 eura po dionici Austrian Airlinesa kojom se trguje na tržištu. Za paket od 41,56 posto koji drži austrijska vlada njemačka će aviokompanija platiti inicijalni iznos od 366.000 eura, a poslije okvirno 162 milijuna eura nakon što spajanje ostvari postavljene financijske ciljeve, piše nadalje Bloomberg. Interes Lufthanse za Austrian Airlines ne čudi jer će preuzimanjem austrijskog avioprijevoznika pridodati nove aviorute u središnjoj i istočnoj Europi. S druge strane akviziciju sprema i Lufthansin britanski konkurent British Airways na čijem je čelu predsjednik Uprave Willie Walsh. Naime, u slučaju uspješnog zaključenja spajanja BA i australskog Qantasa, koji već sada surađuju na avioruti između Londona i Sydneya, dvije bi kompanije zajednički generirale 23 milijarde dolara prihoda godišnje i prevozile više od 71 milijun putnika, srezale troškove te raspolagale s više od 500 aviona.




Komentirajte prvi

New Report

Close