Kreće revizija privatizacije u FBiH

Autor: Milan Šutalo , 26. svibanj 2010. u 22:00

Do sada je prodano tek 5,7 posto državne imovine od čega većina za bezvrijedne certifikate ‘teške’ 4,2 milijarde eura

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je i parlamentu uputila prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u tvrtkama i bankama. Zakon se donosi zbog potrebe ispravljanja brojnih propusta u svim fazama privatizacije tvrtki i banaka, počevši od pripreme, preko same privatizacije, pa do neispunjavanja ugovornih obveza novih vlasnika, rečeno je na sjednici vlade.

Osnivanje agencije
Propusti su karakteristični i za malu i za veliku privatizaciju i za sve njihove metode. Konstatirano je kako u cijelosti nije ostvaren niti jedan strategijski cilj pretvorbe državnog u privatno vlasništvo. Predloženim zakonom ostvaruju se pretpostavke za reviziju privatizacije, ali i za rasvjetljavanje sudbine imovine tvrtki i banaka u drugim državama, te se stvara zakonski okvir za postupanje državnih tijela. Zakonom se osniva i Agencija za reviziju privatizacije. Njezino osnivanje vlada FBiH smatra najboljim rješenjem za stvaranje preduvjeta za izvršenje revizije. Kako je rečeno, neće biti selektivnog pristupa pri reviziji privatizacije. Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH rezultati privatizacije u ovom entitetu su poražavajući. Od početka procesa 1999. godine do danas privatizirano je manje od polovice državne imovine određene za prodaju, čija je ukupna nominalna vrijednost procijenjena na 6,5 milijardi eura. Većina tvrtki kupljena je takozvanim (bezvrijednim) certifikatima, pa je rezultat takve metode bio da je FBiH “zaradila” 4,2 milijarde “papira” za imovinu vrijednu 2,8 milijardi eura. Za novac je prodano samo 5,7 posto državne imovine od čega je ostvareno 260 milijuna eura. “Ako novoosnovana agencija svoje ovlasti i moć zadrži u okvirima revizije, možda će to biti i dobra stvar”, kaže za Poslovni dnevnik ekonomski analitičar Bojan Šunjić.

Zadiranje u zakon
Upozorava da su svi dosadašnji pokušaji revizije propali jer su zadirali u ovlasti pravosuđa, poput odlučivanja o vlasništvu ili poništavanja ugovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close