Kostić preuzeo Victoria Group, vodećeg prerađivača uljarica

Autor: Poslovni.hr , 09. srpanj 2018. u 22:00
Miodrag Kostić i dalje šri svoje poslovno carstvo, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Srpska agrarna kompanija s više od 1300 zaposlenih ulazi u sustav MK Groupa.

MK Group, kompanija jednog od najvećih srpskih poduzetnika Miodraga Kostića, kupila je kompaniju Victoria Group, velikog srpskog izvoznika, koja proizvode od soje i suncokreta prodaje u više od 60 zemalja diljem svijeta.

Kako doznaju Večernje novosti, MK Group platila je avans 15. lipnja, dok će do 15. srpnja izmiriti ostale obveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski dio Victoria Groupa. Cijena kupoprodaje zasad nije poznata, a jedna od najboljih srpskih poljoprivrednih kompanija pregovarala je s tri kupca.

 

30zadruga

u Srbiji surađuje s Victoria Groupom

Iz MK Groupa kažu da su započeli proces preuzimanja bankarskih potraživanja prema članicama Victoria Groupa, te da su s vjerovnicima Victoria Groupa potpisali ugovor o preuzimanju njihovih kredita, a očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku.

Brz i snažan rast do 2014.

Milija Babović, dosadašnji većinski vlasnik Victoria Groupa, zadržat će manji paket dionica. Babović je i ranije dobivao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko ulaganje, spajanje ili pripajanje njegovog poslovnog sustava. Svojevremeno je hrvatski koncern Agrokor bio na korak do kupovine Victoria Groupa. Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo su i Agrokor pritisnuli problemi.

Victoria Group, čija je osnovna djelatnost trgovina i prerada uljarica, surađuje s više od 300 poljoprivredih zadruga i 40.000 poljoprivrednika, a zapošljava oko 1300 osoba u tvrtkama članicama: Sojaprotein, Victoriaoil, Victoria Logistic, Luka Bačka Palanka, Veterinarski zavod Subotica, SP laboratorija i Riboteks. Godišnje izveze proizvode vrijedne 178 mil. eura, što je svrstava među deset najvećih srpskih izvoznika.

Kompanija je, kako navode Večernje novosti, imala brz i snažan rast, ali je prije nekoliko godina pala u probleme s bankama. Od 2014. godine, kompanija je u procesu financijskog restrukturiranja i reprograma otplate kredita, uz optimizaciju poslovanja. Victoria je od osnivanja investirala 260 milijuna eura u kapacitete i modernizaciju svojih tvornica.

Kraj ulaganja u agrar?

MK Group obrađuje 30.000 hektara u Srbiji i ujedno je najveći izvoznik žitarica iz te zemlje. Prihod koji grupa ostvaruje u području agrara veći je od 600 milijuna eura.

Kako Novosti doznaju, preuzimanjem Victoria Groupa Miodrag Kostić je zaokružio svoj vlasnički portfelj u agraru i ne planira daljnje širenje. List tvrdi da je jedino područje u kojem će nastaviti ekspanziju turizam i može se očekivati da će povećati broj hotela u svom vlasništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close