Investitori velike američke tvrtke izgubili na desetke milijardi dolara zbog jednog velikog propusta

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pariški sporazum iz 2015. godine nalaže državama da poduzmu mjere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na „znatno manje” od dva stupnja Celzija, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stupnja Celzija.

Investitori u General Electric (GE) izgubili su desetke milijardi dolara od 2015. godine i sklapanja globalnog sporazuma o zaštiti klime jer se kompanija nije prilagodila tempu tranzicije na zelenu energiju, pokazala je u četvrtak nova analiza.

U izvješću Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu (IEEFA) stoji da je tržišna kapitalizacija GE-a smanjena za „jednostavno zapanjujuće” 193 milijarde dolara u samo tri godine do 2018. - odnosno gotovo za tri četvrtine.

Istraživačka skupina iz Clevelanda piše da su GE i njegovi glavni dioničari pogrešno procijenili pad cijena obnovljivih izvora energije, zanemarujući činjenicu da svijet prelazi na čistu energiju, a dodatni problem bio je kolaps tržišta plinskih turbina i ostale opreme za termoelektrane.

„GE je pogrešno pretpostavio da će potražnja za prirodnim plinom i ugljenom nastaviti pratiti globalni gospodarski rast”, zaključuju, optužujući GE za „epski neuspjeh u sustavu korporativnog upravljanja”.

Pariški sporazum iz 2015. godine nalaže državama da poduzmu mjere kako bi ograničile povećanje temperature na Zemlji na „znatno manje” od dva stupnja Celzija, a po mogućnosti i na manje od 1,5 stupnja Celzija.

Kako bi to učinile, vlade se moraju obvezati na smanjenje emisija stakleničkih plinova, čiji je glavni izvor sagorijevanje fosilnih goriva kao što su nafta, plin i ugljen u proizvodnji energije.

Dok su cijene obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunca, proteklih godina padale, GE je prema IEEFA-i zaglibio s imovinom vezanom za fosilna goriva vrijednom milijarde dolara, budući da je jeftinija alternativa ograničila potražnju industrije za ugljenom i plinom.

Kompanija nije uvažila ni potrebu za poboljšanjem energetske učinkovitosti, čiji su glavni pokretač bili obnovljivi izvori energije, razdvajajući potražnju za energijom od globalne gospodarske aktivnosti, stoji u izvješću.

GE-ov odjel opreme za elektrane, koji je u 2016. godini generirao polovinu dobiti grupe prije oporezivanja, nastavio je ulagati u proizvodnju plinskih turbina iako je globalna potražnja pala, dodaje se u izvješću.

„Svijet se odmiče od fosilnih goriva, osobito od skupog uvezenog ugljena i plina za termoelektrane, i prelazi na jeftine domaće obnovljive izvore koji ne zagađuju okoliš, poput vjetra i Sunca. To su pametna ulaganja, ali GE se nije uključio u taj trend”, izjavio je direktor financija IEEFA-e Tom Sanzillo.

U međuvremenu je na globalnoj razini pokrenuta inicijativa u sklopu koje se na poziva ulagače, uključujući mirovinske i hedge fondove, da prestanu ulagati u projekte proizvodnje fosilnih goriva. Danas je podržavaju stotine institucija koje kontroliraju više od 600 milijardi dolara imovine, ističe AFP.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve