HP-u prihodi pali 8%, a dobit više od 13%

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2015. u 22:00
Najavljeni i novi otkazi, Foto: Reuters

Prodaja oslabjela zbog smanjene potražnje za osobnim računalima i jakog dolara.

Prihodi Hewlett-Packarda pali su u proteklom tromjesečju osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 25,3 milijarde dolara, što je posljedica slabljenja prodaje osobnih računala (PC) i potražnje za uslugama te kompanije. Čista dobit HP-a iznosila je u tromjesečju, okončanom 31. srpnja, 854 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 985 milijuna, 13,2 posto više.

Pad prihoda djelomice je posljedica jačanja dolara, zbog čega padaju prihodi HP-a s tržišta izvan SAD-a, na kojima ta tvrtka ostvaruje gotovo dvije trećine svojih ukupnih prihoda. Dolar je u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta u proteklih godinu dana ojačao 19,5 posto.

Drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih računala ostvario je u 15 od posljednjih 16 kvartala pad prihoda, što je ponajviše posljedica pada prodaje PC-a. U proteklom su kvartalu prihodi od prodaje PC-a i printera pali 11,5 posto na godišnjoj razini. U odjelu usluga za kompanije prihodi HP-a pali su, pak, 11 posto. Uz loše rezultate došle su najave i o novim otpuštanjima.

Kako je izjavila glavna financijska direktorica Cathie Lesjak, HP će otpustiti dodatnih pet posto zaposlenika. Val otpuštanja u toj je kompaniji započeo 2012. s početnim ciljem smanjenja radne snage za 25.000 ljudi. S najnovijim najavama, ukupan broj otpuštenih prijeći će 55.000 
zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close