Dva tehnološka diva u utrci za najvredniju azijsku kompaniju u 2016.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2016. u 11:13
Foto: Thinkstock

Tržišna kapitalizacija obje kompanije uvećana je od početka godine za trećinu, a takav rast cijena njihovih dionica učinio ih najuspješnijim tehnološkim dionicama na svijetu.

Tencent Holdings i Samsung Electronics u utrci su da postanu najvrednije tvrtke ove godine u Aziji, nakon što su očekivanja snažnog rasta njihovih zarada podigla cijene njihovih dionica na rekordne razine.

Tržišna kapitalizacija obje kompanije uvećana je od početka godine za trećinu, a takav rast cijena njihovih dionica učinio ih najuspješnijim tehnološkim dionicama na svijetu te istaknuo uspješnost tih azijskih tvrtki u odnosu na konkurente poput američkog Applea i kineske Alibabe.

"Zarade tih kompanija mogu se povećati unatoč slabijem globalnom rastu", smatra Andrew Gillan iz tvrtke Henderson Global Investors.

Samo od prošloga četvrtka kompanijama Samsung i Tencent tržišna vrijednost narasla je za oko 30 milijardi dolara, na povijesno visoke razine. Tencent je tako sada procijenjen na 249 milijardi dolara, što je samo 4 posto manje od najvrednije azijske tvrtke China Mobile, a Samsung na 239 milijardi dolara.

Trenutno je Tencent 12. po veličini tvrtka u svijetu po tržišnoj vrijednosti, a Samsung 17., pokazuju podaci Thomson Reutersa. Podigle su se tako na ljestvici u odnosu na 26. i 33. mjesto zabilježeno prije pet mjeseci.

Rast cijene dionice Samsunga u proteklih je godinu dana znatno nadmašio onaj Appleove – cijena dionice te korejske tvrtke skočila je 50 posto, a američke ojačala svega 3 posto uslijed zabrinutosti zbog slabe prodaje u Kini.

Takav rast cijene dionice Samsunga uslijedio je nakon višegodišnjih nastojanja kompanije da poboljša poslovanje s pametnim telefonima. Tvrtka je ove godine oživjela dobit od mobilnog poslovanja restrukturiranjem proizvodnog asortimana i nastoji održati taj zamah. Otkup vlastitih dionica i više dividende također su pripomogli rastu cijene te dionice.

Jaz između omjera cijene dionica i zarade Samsunga od 12,4 i  Apple-a od 12,7 sada je najmanji od kraja 2011. godine, iako Samsung i dalje vrijedi manje od polovine onoga što vrijedi Apple (586 milijardi dolara) , pokazuju podaci Thomson Reutersa

Tencent je znatno skuplji od Samsunga. Kineska internetska tvrtka, koja upravlja popularnim aplikacijama za poruke WeChat i Weixin u Kini, zabilježila je u drugom tromjesečju skok aktivnih mjesečnih korisnika za 34 posto.

Najsporiji gospodarski rast Kine u 25 godina i neke upitne akvizicije pomutili su izglede za rast kineskog diva internetske trgovine Alibabe, dok je Tencent je uspio napredovati dijelom zahvaljujući fokusiranjem na brzorastuće mobilne igre. Tencent je zasjenio i ostale, uključujući Baidu,  sa  47-postotnim skokom dobiti u drugom tromjesečju, nakon što je ušao u područja kao što su glazba, video i oglašavanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close