Dobavljači slovenskog Cimosa morat će odustati od 45 posto potraživanja

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2014. u 22:00
Cimos će u kratkom roku isplatiti samo 25% potraživanja

Dobavljačima Cimosovih tvrtki kćeri u regiji ponuđeni su povoljniji uvjeti nego onima koji opskrbljuju slovenski dio tvrtke.

Slovensko Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), koje je u svibnju tvrdilo da se poteškoće Cimosa neće rješavati pretvaranjem više od stotinu milijuna eura dugova prema bankama u osnovni kapital, nego u prisilnom poravnanju, ponovno je okrenulo ploču, piše list Dnevnik.

Novi je prijedlog da Cimosovi dobavljači odustanu od znatno većeg dijela svojih potraživanja nego što je u početku najavljivano. Dobavljači su sada prisiljeni odustati od čak 45 posto potraživanja (a ne od 20 do 30 posto kao u ranijem prijedlogu), na naplatu 30 posto morat će čekati četiri godine, dok će Cimos u kratkom roku isplatiti samo četvrtinu potraživanja. Znatno povoljniji prijedlog je otpis dugovanja onim dobavljačima koji opskrbljuju robom Cimosove kompanije kćeri u zemljama regije. Tim dobavljačima tvrtka predlaže da pristanu na otpis četvrtine potraživanja, 35 posto bi ih isplatili u iduće dvije godine, a 40 posto u kratkom roku.

Takva razlika među dobavljačima uspostavljena je vjerojatno zato što velik dio Cimosovih obveza, koje su na kraju 2013. iznosile oko 90 milijuna eura, otpada na one dobavljače koji opskrbljuju slovenski dio Cimosa, te zbog toga što postupci prisilnog poravnanja u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije nisu mogući. Da bi novi prijedlog bio realiziran trebaju ga poduprijeti vlasnici najmanje 90 posto Cimosovih potraživanja. Ako se dobavljači slože s prijedlogom, međutim, to bi značilo Cimosovu obvezu da isplati dobavljače izvan prisilne nagodbe. Razumno pitanje koje sebi postavljaju dobavljači jest kakva plaćanja je moguće obećati u prisilnom poravnanju. To će, nada se Dnevnik, pokazati plan financijskog restrukturiranja koji Cimos mora predstaviti početkom rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close