Direktori Magyar Telekoma priznali mito

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2017. u 22:00
Magyar Telekom je, kao i u Makedoniji, pri kupovini Crnogorskog Telekoma podmitio više crnogorskih dužnosnika

Bivši izvršni direktor Magyar Telekoma Elek Straub platit će 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju Andreas Balog 150.000 dolara zbog podmićivanja makedonskih političara.

Dvojica bivših direktora Magyar Telekoma, većinskog vlasnika Makedonskog Telekoma, pristali su platiti novčanu kaznu u SAD-u zbog potkupljivanja makedonskih političara.

Kako su prenijeli makedonski mediji, bivši izvršni direktor Magyar Telekoma Elek Straub platit će 250.000 dolara, a bivši direktor za strategiju te firme Andreas Balog 150.000 dolara.  Izrečena im je i petogodišnja zabrana rada i obavljanje funkcija u dioničkim društvima, objavilo je Američko povjerenstvo za vrijednosnice.  Direktori Magyar Telekoma bili su optuženi da su, s ciljem sprečavanja konkurencije na tržištu, vodili tajne pregovore s tadašnjim premijerom Makedonije Vladimirom Bučkovskim i s drugim političarima, uključujući i tadašnji oporbeni VMRO DPMNE.

Direktor Odjela za istragu Povjerenstva za vrijednosnice Stefan Avakian rekao je da se u veljači i treći direktor Magyar Telekoma dogovorio sa sudom da če platiti novčanu kaznu od 60.000 dolara, čime je priznao da je krivotvorio dokumentw kompanije radi plaćanja mita makedonskim političarima.  U prvom sudskom postupku u New Yorku Magyar Telekom je u prosincu 2011. godine osuđen da plati 95 milijuna dolara kazne. Vlasti SAD-a su utvrdile i da je Magyar Telekom pri kupovini Crnogorskog Telekoma podmitio više crnogorskih dužnosnika s ukupno 7,35 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close