Crna Gora dovodi prve niskotarifne kompanije

Autor: Milan Šćekić,VLM , 28. veljača 2011. u 22:00

Troškove dovođenja prijevoznika snosit će vlada, općine, turističke organizacije i hotelijeri

Nakon višegodišnjih neuspješnih pokušaja da dovede neku od niskotarifnih aviokompanija, crnogorska vlada je na dobrom putu da tu svoju namjeru realizira već u svibnju.

Prvi Air Berlin
U tijeku su završni pregovori s četiri europske “low-cost” kompanije, njemačkim Air Berlinom, britanskim Easy Jetom i Ryanairom te mađarskim Wizz Airom, o pokretanju aviolinija između Crne Gore i nekih zapadnoeuropskih gradova. Suradnja će biti usmjerena ponajprije na dovođenje turističkih grupa, ali neće izostati ni druga putovanja. Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja u crnogorskoj vladi Nebojša Popović, koji koordinira rad pregovaračkog tima sastavljenog od predstavnika nekoliko ministarstava i Javnog poduzeća Aerodromi Crne Gore, kaže da sve analitičke procjene govore da će od dolaska “low-cost” kompanija imati koristi i crnogorski turizam i jeftini avioprijevoznici. U završnoj je fazi dogovaranje tko će i koliko, s crnogorske strane, sudjelovati u pokrivanju troškova za dolazak “low-cost” kompanija. Najveći dio tih troškova, čiji će se omjer naknadno odrediti, snosit će vlada Crne Gore i općine, turističke organizacije i hotelijeri na Crnogorskom primorju. Predstavnici četiriju “low-cost” kompanija postavili su zahtjev JP Aerodromima Crne Gore za sniženjem aerodromskih taksi u zračnim lukama Podgorica i Tivat. Za sada je najizvjesnije da će u Crnu Goru prvi doletjeti avioni Air Berlina s kojim su pregovori prvi započeli. Njemačka niskotarifna aviokompanija bit će u funkciji pružanja usluga tamošnjim najvećim touroperatorima. Predviđeno je da njihovi zrakoplovi lete na liniji Nürnberg – Tivat.

Zimski mjeseci
Što se tiče ostalih triju “low-cost” avioprijevoznika, kako kaže Popović, njima je namijenjeno prije svega skandinavsko tržište, britanski grad Manchester te irski Dublin. U crnogorskom ministarstvu turizma računaju na velik posjet turista iz skandinavskih zemalja i Velike Britanije, naročito u zimskim mjesecima kada je na Crnogorskom primorju puno sunčanih dana. U crnogorskoj nacionalnoj aviokompaniji Montenegro Airlines, čiji je većinski vlasnik vlada, ne gledaju s blagonaklonošću na najavljeni dolazak “low-cost” prijevoznika.

Reakcija

Montenegro protiv
Nebojša Popović kaže da će se u pregovorima o dovođenju “low-cost” kompanija strogo voditi računa o interesima Montenegro Airlinesa te da oni zasigurno ni u kom slučaju neće biti narušeni. Tim prije što je direktor Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić izjavio da je crnogorski avioprijevoznik spreman da za donacije koje se budu uplaćivale “low-cost” kompanijama i sam leti po znatno nižim cijenama od važećih.

Komentirajte prvi

New Report

Close