BiH u gradnju energetskih objekata investira 2,5 milijardi eura

Autor: Milan Šutalo , 03. lipanj 2009. u 22:00

Elektroprivreda BiH traži strateškog partnera za realizaciju projekata

Do kraja 2020. godine Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira sagraditi nove hidro, vjetro i termoenergetske objekte snage 1800 MW uz godišnju proizvodnju više od osam TWh i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić. Pojasnio je kako je gradnja proizvodnih objekta potrebna zbog rasta potrošnje električne energije i zamjene postojećih termokapaciteta.

Gradnja vjetroparka
Gradnja novih proizvodnih objekta, prema njegovim riječima, preduvjet je razvoja i pozicioniranja Elektroprivrede BiH kao lidera u regiji. Elektroprivreda BiH planira gradnju zamjenskih termoelektrana za ugašene blokove u Kaknju i Tuzli. Međutim, problem je, priznaju, što nisu u stanju sami financirati te projekte, odnosno da će im biti potreban inozemni strateški partner. Sarajevska elektroprivredna kompanija planira do kraja 2012. gradnju i 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici, desnom pritoci Neretve. Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 mini hidroelektrana iznosi oko 67 milijuna maraka, a instalirana snaga iznosit će 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavatsata. U planu je i gradnja vjetroparka u Podveležju kod Mostara. “Strateški ciljevi Elektroprivrede BiH su prestrukturiranje kompanije, što podrazumijeva integraciju rudnika ugljena u sustav Elektroprivrede BiH, investiranje u nove proizvodne objekte prateći nove europske trendove vezane za potrebu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, izjavio je direktor kompanije Amer Jerlagić.

Trećina u izvoz
Elektroprivreda BiH Sarajevo je najveća elektroprivredna kompanija u BiH sa 1670 MW instalirane snage. Godišnje proizvodi 6,5 TWh električne energije, od čega jednu trećinu izvozi ili plasira na druga područja unutar BiH. Ostvaruje godišnji prihod više od 450 milijuna eura i opskrbljuje više od 670.000 kupaca na svom konzumnom području, dijelu Federacije Bosne i Hercegovien nastanjenom većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Komentirajte prvi

New Report

Close