BH Airlines blokiran zbog duga od 7,5 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2015. u 16:40
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Financijsko poslovanje jedinog bosanskohercegovačkog zračnog prijevoznika “BH Airlinesa” od ponedjeljka je blokirano zbog neplaćanja rata za najam zrakoplova kojima održava svoje linije, potvrdila je financijska tvrtka Heta s kojom je sklopljen ugovor o najmu.

Financijsko poslovanje jedinog bosanskohercegovačkog zračnog prijevoznika "BH Airlinesa" od ponedjeljka je blokirano zbog neplaćanja rata za najam zrakoplova kojima održava svoje linije, potvrdila je financijska tvrtka Heta s kojom je sklopljen ugovor o najmu.

Direktor te tvrtke Manfred Gram, u posebnoj je izjavi koja je tim povodom dostavljena medijima u BiH, naveo kako su računi "BH Airlinesa" blokirani jer u proteklih šest mjeseci nije bilo nikakvog pomaka u pregovorima o otplati dospjelog duga s "BH Airlinesom" i vladom Federacije BiH koja je većinski vlasnik tog zračnog prijevoznika.

"Veoma smo razočarani da vlada FBiH nije ispunila svoje obaveze prema HETA-i i 'BH Airlinesu', što je dovelo do ovakvog žalosnog ishoda", izjavio je Gram.

Prema dostupnim informacijama, dug kojega Heta potražuje dosegnuo je iznos od 7,5 milijuna eura.

To se odnosi na ugovor o najmu dva putnička zrakoplova tipa ATR-72 kojega je za potrebe "BH Airlinesa" vlada Federacije BiH sklopila 2005. godine s tadašnjim Hypo-Alpe-Adria leasingom, čiji je Heta pravni sljednik.

Uz ta dva zrakoplova "BH Airlines" je linije održavao i jednim mlažnjakom tipa Boeing što ga je u funkciju stavio "Turkish Airlines" koji je jedno vrijeme bio 49-postotnim partnerom u bosanskohercegovačkoj tvrtki.

Postupno se pokazalo kako je "Turkish" u taj aranžman ušao samo kako bi od "BH Airlinesa" preuzeo najprofitabilnije linije, što je domaćeg zračnog prijevoznika dovelo na rub financijske propasti.

"Turkish" se nakon toga i formalno povukao iz partnerstva s "BH Airlinesom" koji od tada opstaje samo zahvaljujući opredjeljenosti vlade FBiH da održi tu tvrtku u životu.

Prema tumačenju iz Heta-e, bivši saziv vlade Federacije BiH preuzeo je obvezu do kraja ožujka platiti dio dospjelog duga, no to se do danas nije dogodilo, a do rezultata nisu doveli ni pregovori s novim ministrom prometa FBiH Denisom Lasićem (HDZ BiH).

"Na žalost nismo dobili nikakva jamstva da će se ovaj dug platiti u skoroj budućnosti. Uzevši sve ovo u obzir nemamo drugog izbora nego da ponovo blokiramo bankovni račun 'BH Airlinesu'", dodao je Gram.

U Heta-i vjeruju kako se problem još može riješiti te pozivaju vladu i "BH airlines" na dogovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close