Bahrein mjesečno kupuje 160.000 boca vode iz Srbije

Autor: Rato Petković / VLM , 13. svibanj 2013. u 08:59
'Golijska ledena' proizvodi se u Ivanjici

Poduzetnicima iz Bahreina ponuđen je i otkup cjelokupne proizvodnje prehrambenih proizvoda sa Sandžaka jer ta zemlja traži uvoznu hranu.

Bahreinu će svakog tjedna iz Ivanjice u Srbiji biti isporučeno 40 tisuća boca, odnosno 20 tona vode "Golijska ledena", što je utvrđeno ugovorom kojeg je Drago Budimirović, vlasnik tvornice za proizvodnju vode, potpisao s predstavnicima te zemlje.

 

40tisuća

boca će se svaki tjedan isporučivati Bahreinu

Posrednik u ugovaranju posla bio je Ured za održivi razvoj nedovoljno razvijenih krajeva. To je drugi posao koji je ugovoren s Bahreinom, gdje je prije dva tjedna počela isporuka mesa, prerađevina od mesa i mliječnih proizvoda. Sklapanju navedenih poslova prethodio je posjet bahreinske parlamentarno-gospodarske delegacije Beogradu, gdje je pregovorala sa Sulejmaninom Ugljaninom, ministrom u vladi zaduženim za razvoj nedovoljno razvijenih dijelova zemlje. Ured za održiv razvoj obuhvaća 44 općine s područja Ivanjice i Sjenice, koje spadaju u gospodarski nerazvijena područja, a poznata su po proizvodnji zdrave hrane, poput mesa, voća i povrća i imaju bogate izvore pitke vode. Poduzetnicima iz Bahreina ponuđen je otkup cjelokupne proizvodnje prehrambenih proizvoda sa Sandžaka, tako da su prva dva ugovora samo početak velikog izvoznog posla jer je Bahrein vrlo zainteresiran za uvoz hrane i vode.

U cilju proširenja gospodarske suradnje bit će pojednostavljena procedura za dobijanje viza za ulazak poduzetnika iz Bahrena u Srbiju. I druge zemlje iz arapskog svijeta zainteresirane su za uvoz hrane iz Srbije, a emiratska kompanija Al Dahra uložila je 100 milijuna eura u kupovinu osam poljoprivrednih kombinata u kojima će se proizvoditi poljoprivredni proizvodi namijenjeni toj zemlji, ali i izvozu na treća tržišta. Uz Sandžak i drugi krajevi Srbije imaju bogate izvore pitke vode. Poznata je tvrtka Voda voda, koja je bila veliki izvoznik, ali je u njoj proizvodnja trenutno u zastoju zbog spora vlasnika od kojih je jedan bivši košarkaš Vlade Divac. Srbija je i veliki proizvođač mineralne vode, a najveća tvornica Knjaz Miloš nalazi se u vlasništvu investicijskog fonda Salford.

Komentirajte prvi

New Report

Close