Apple vraća u Ameriku 215 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2016. u 14:41
Tim Cook, Foto: Reuters

Izvršni direktor najavio ozbiljni zaokret.

Sljedeće godine Apple će u SAD vratiti najveći dio novca koji drži u inozemstvu, a već je pripremio nekoliko milijardi dolara za neplaćeni porez. U razgovoru za isrku javnu televiziju RTE izvršni direktor Applea Tim Cook je otkrio kako je kompanija pripremila novac za neplaćene poreze kada vrati u matičnu državu 215 milijardi dolara koje sada drži u inozemstvu.

“U ovom trenutku predviđam da će se repatrijacija dogoditi sljedeće godine”, izjavio je Cook. Reuters podsjeća kako je Cook ranije govorio da povratak tog golemog iznosa ovisi o novom stanaru Bijele kuće i poreznoj reformi koja će sniziti stopu poreza na dobit koja trenutno iznosi 35 posto.

No, nastup na irskoj televiziji prvi čovjek najvrednije kompanije na svijetu iskoristio je za poruku vladi u Dublinu od koje traži da zauzme čvrst stav prema odluci Bruxellesa. “Važno je da vlada stane čvrsto iza žalbe jer buduće investicije stvarno ovise o razini sigurnosti investiranja”, naglasio je Cook. Podsjetimo, Irska je najavila žalbu na prošlotjednu odluku Europske komisije prema kojoj Apple duguje irskom proračunu 13 milijardi eura poreza.

Cook je listu Irish Independent komentirao i navod EK da je Apple u 2014. platio svega 0,005 posto poreza. Kazao je da ne zna otkud je Komisija izvukla taj podatak, no da je točan iznos plaćenog poreza 400 milijuna dolara. Međutim, Bruxelles ne odustaje od svojih nalaza.

Komentirajte prvi

New Report

Close