Analitičari smanjuju rejtinge Pimcovih fondova nakon odlaska Billa Grossa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 09:55
Foto: Reuters

Bill Gross, najpoznatiji investitor na svjetskim tržištima obveznica, otišao je prošloga petka iz investicijske tvrtke Pimco u konkurentski Janus.

Nezavisna analitička kompanija Morningstar smanjila je u utorak rejting Pimocovog Total Return Funda (TRF) sa 'zlatnog' na 'brončani' zbog nesigurnosti u vezi razvoja situacije u najvećem svjetskom obvezničkom fondu nakon odlaska njezinog dugogodišnjeg čelnika Billa Grossa.

Bill Gross, najpoznatiji investitor na svjetskim tržištima obveznica, otišao je prošloga petka iz investicijske tvrtke Pimco u konkurentski Janus, samo dan prije nego što je trebao dobiti otkaz u kompaniji koju je osnovao prije više od 40 godina i samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da američka Komisija za vrijednosne papire istražuje jesu li u jednom od fondova koje je Gross vodio umjetno povećavani prinosi.

Odlazak Grossa, kojega su mnogi nazivali 'kraljem obveznica' zbog velikih uspjeha na tom tržištu, već je u petak zatalasao svjetska tržišta obveznica, jer je Gross jedan od najzaslužnijih što je Pacific Investment Managament Co postala moćna investicijska kuća s oko 2.000 milijardi dolara imovine.

Pimcov Total Return Fund (TRF), najveći svjetski obveznički fond s imovinom od oko 220 milijardi dolara, dugo je godina bio najuspješniji Grossov fond, no prema podacima Morningstara, od početka godine iz tog su fonda ulagači povukli 25 milijardi dolara, dok su njegovi rezultati zaostajali za konkurentima.

„Brončani rejting TRF-a odražava visoku razinu povjerenja Morningstara u Pimcove resurse i sposobnosti, ali i nesigurnost u vezi razvoja situacije nakon odlaska Grossa“, kaže Eric Jacobson, analitičar Morningstara.

I iz drugih Pimcovih fondova bilježi se odljev novca. Samo u petak, nakon vijesti o Grossovom odlasku, iz Pimocovog Total Return ETF-a (exchange-traded fund) povučeno je oko 450 milijuna dolara. Premda je u ponedjeljak odljev usporen na 98 milijuna, analitičari očekuju daljnji odljev sredstava nakon smanjenja rejtinga.

Tim više što je nakon Morningstara, utjecajna konzultantska kuća Mercer Investment Management smanjila rejtinge pet Pimcovih fondova, dok je nekoliko institucionalnih investitora poručilo da će Pimcove fondove staviti na listu praćenja. To ne znači nužno da će povući svoja sredstva, ali postoji mogućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close