American Airlines, British Airways i španjolska Iberia pokreću joint venture

Autor: Ksenija Končevski , 04. srpanj 2008. u 06:30

American i British Airways već imaju bilateralni sporazum, a uključivanje Iberije donijelo bi im iskorak na tržište Latinske Amerike

Rekordne cijene goriva, usporavanje gospodarskog rasta i utjecaj sporazuma o “otvorenom nebu” postignutog prošle godine između Sjedinjenih Država i Europske unije potaknule su mnoge vodeće avioprijevoznike s obje strane Atlantika na stvaranje novih partnerstva.

Takvu suradnju najavljuju američka aviokompanija American Airlines, britanski British Airways i španjolska Iberia za koje tek trebaju zatražiti odobrenje regulatora, javlja poslovni list Financial Times. Kako javlja taj list pozivajući se na šefove spomenutih aviokompanija, tri će tvrtke već ovoga mjeseca potpisati sporazum o podjeli prihoda i dobiti. Postojeći bilateralni sporazum American Airlinesa i British Airwaysa podrazumijeva suradnju na transatlantskim rutama što dvjema aviokompanijama omogućuje najviše potenicijalnih koristi. Pridruživanjem Iberije tome savezu omogućilo bi American Airlinesu i British Airwaysu snažnu vezu između kontinentalne Europe i Latinske Amerike. American i British Airways, piše FT, američkom će regulatoru podnijeti zahtjev s argumentom da je konkurentsko okruženje promijenjeno zbog stupanja na snagu sporazuma o “otvorenom nebu” koji aviokompanijama omogućava pristup bilo kojem američkom gradu iz bilo koje destinacije EU i obratno. Očekuje se, kako nadalje prenosi FT, da će BA i American Airlines u prilog navesti i nedavni val spajanja i novih saveza, ojačao njihove najveće transatlantske konkurente koji su već dobili zeleno svjetlo regulatora za formiranje partnerstva.

Sporazum o “otvorenom nebu” na snagu je stupio 30. ožujka ove godine rezultiravši novim rutama i većim brojem putovanja između Europe i SAD-a te osim toga jamči oštriju konkurenciju među aviokompanijama i pojeftinjenje putničkih karata. Američki avioprijevoznici Delta Air Lines i Northwest Airlines, koji su nedavno objavili spajanje, početkom godine dobili su odobrenje američkog regulatora za prekooceansku suradnju s francusko-nizozemskim Air France-KLM-om zahvaljujući kojoj će generirati 12 milijardi dolara prihoda godišnje. Američki Continental Airlines, koji je u travnju prekinuo pregovore o spajanju s domaćim United Airlinesom u vlasništvu UAL-a, u lipnju je izvijestio da će zatražiti odobrenje za sklapanje suradnje s tim američkim rivalom u sklopu saveza aviokompanija Star Alliance kojeg predvode američki United i njemačka Lufthansa.

Komentirajte prvi

New Report

Close