Alstom očekuje veću prodaju fokusiranjem na željeznice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. studeni 2014. u 12:08
Foto: Reuters

U srednjem roku ta inženjerska grupa očekuje da će usporediva prodaja “novog” Alstoma rasti više od 5 posto godišnje.

Francuski Alstom, koji većinu svog poslovanja vezanog za energetsku opremu prodaje američkom General Electricu (GE), objavio je u srijedu kako očekuje da će njegovo preostalo poslovanje, vezano za željeznice, u ovoj godini porasti i generirati gotovinu zahvaljujući rekordnim narudžbama u prvom polugodištu.

U srednjem roku ta inženjerska grupa očekuje da će usporediva prodaja "novog" Alstoma rasti više od 5 posto godišnje, a operativne marže se postupno poboljšati u rasponu od 5 do 7 posto.

Alstom je priopćio i da će 19. prosinca održati skupštinu, na kojoj bi dioničari trebali odobriti 12,4 milijarde eura vrijedan ugovor s General Electricom. Taj ugovor u srijedu je dobio zeleno svjetlo francuskog ministra gospodarstva Emmanuela Macrona.

"Projekt sa General Electricom dobro napreduje", izjavio je glavni izvršni direktor Patrick Kron.

Alstom od 2008. muče slabe narudžbe za opremu za proizvodnju električne energije, što je utjecalo na njegov novčani tok i kreditni rejting. Vijest o prodaji dijela poslovanja američkom konkurentu međutim izazvala je sukob Alstoma s francuskom vladom, koja se zabrinula zbog gubitka industrijskog prvaka.

Vlada je intervenirala u ugovor kako bi sačuvala radna mjesta i osigurala Alstomu budućnost u strateškom energetskom sektoru. Nakon teških pregovora, GE je pristao na osnivanje tri zajedničke kompanije – u segmentu električne mreže, obnovljivih izvora energije i nuklearne energije.

Alstom će zauzvrat kupiti podružnicu GE-a za željezničku signalizaciju, kako bi ojačao taj svoj dio poslovanja, dok je vlada osigurala opciju da postane vodeći dioničar Alstoma, s do 20 posto vlasničkog udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close