Startupi vole AI, ali još malo znaju

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2018. u 21:59
Direktor Zagrebačkog inovacijskog centra Frane Šesnić/Igor Kralj/PIXSELL

ZICER i Huawei o potencijalima primjene i razvoja umjetne inteligencije u RH.

Globalna digitalna ekonomija u idućih bi sedam godina svoju vrijednost mogla povećati za 10 milijardi dolara i to sve zahvaljujući – umjetnoj inteligenciji.

Ovaj su podatak iznijeli analitičari Huaweija koji je u Hrvatskoj, u suradnji sa Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER), proveo istraživanje o tome kakvi su potencijalni razvoja i primjene tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom na domaće tržištu. 

Analiza provedena proteklog mjeseca pokazala je, kažu, da su u tom smislu mogućnosti u Hrvatskoj velike, a na to najviše računaju u startupovima koji u svojim razvojnim projektima itekako "pikiraju"upravo na takav tip tehnoloških dostignuća.

Neki je, štoviše, već danas primjenjuju.  No, zasad tek 11% ispitanih startupa ZICER-a smatra da je na razini inozemne konkurencije po pitanju znanja za razvoj proizvoda i usluga utemeljenih na AI, a čak 60% misli da su im znanja još nedostatna. 

"Umjetna inteligencija ima ogroman poslovni potencijal zbog mogućnosti transformiranja brojnih industrija i otvaranja prilika razvoju novih poslovnih modela", rekao je čelnik ZICER-a Frane Šesnić na jučerašnjem Huawei AI Summitu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close