Startupi mogu do podataka pola milijarde klijenata banaka

Autor: Bernard Ivezić , 02. rujan 2018. u 22:01
Usluga WDSK služi uvidu u transakcijske podatke korisnika u više od 300 banaka u 25 država/FOTOLIA

Švedski fintech omogućio pristup i klijentima banaka u Hrvatskoj, među inima i Ferratum banke, ali uz izričito odobrenje klijenata.

Instantor, prva fintech tvrtka koja je na hrvatskom tržištu primijenila PSD2 direktivu EU, ključnu za liberalizaciju platnog prometa koji je dosad primarno ovisio o bankama, danas, u ponedjeljak, lansira uslugu kojom taj proces želi dodatno ubrzati.

Nova usluga nazvana bankovni API ili World Domination Starter Kit (WDSK) omogućuje programerima mobilnih i inih aplikacija da preko Instantorove platforme pristupe bankovnim podacima, transakcijama i drugim podacima za više od pola milijarde ljudi. U hrvatskom uredu Instantora, koji vodi Robert Ilijaš, pojašnjavaju da nova usluga programerima pruža pristup transakcijskim podacima korisnika u više od 300 banaka u 25 država.

Osim banaka u EU, pokrivenima PSD2, uslugom je pokriven i veći broj banaka izvan Unije. "Naš WDSK omogućit će developerima da pristupe bankarskim podacima korisnika internetskog bankarstva, dakako, isključivo uz njihovu izričitu prethodnu privolu. Pri tome developeri imaju na raspolaganju skup naših API-ja prilagođenih brzoj i jednostavnoj implementaciji, kao i naše frontend rješenje koje upravlja prikupljanjem privole i provođenjem početne autentikacije samog korisnika", navodi Ilijaš.

 

Edström

Želimo dati svoj input razvoju rješenja koja će ljudima pomoći da promijene svoj život.

Programeri, ali i općenito fintech i ini startupi, moći će korištenjem Instantorovog API-ja razviti aplikacije koje će pomoći korisnicima u Hrvatskoj da bolje upravljaju svojim financijama. Nadalje, moći će razviti aplikacije za plaćanje kriptovalutama namijenjene tzv. milenijcima, ali i nove inovativne aplikacije za štednju, primjerice one koje će im omogućiti da jednostavno uštede za putovanje iz snova. Ilijaš dodaje da u Hrvatskoj omogućuju integraciju sa svim značajnijim bankama prisutnim na tržištu.

"Vjerujem da će WDSK postati zamašnjak novih proizvoda u hrvatskoj fintech industriji, kojoj tek predstoji rast idućih godina. Ujedno možemo pomoći i većim 'mainstream' financijskim institucijama poput banaka i osiguravajućih društva u oblikovanju modernih online, on-the-fly rješenja koja koriste isključivo internet kao kanal ugovaranja i isporuke usluge krajnjem korisniku", kaže Ilijaš.

Prema podacima s kojima raspolaže Poslovni dnevnik, u Hrvatskoj Instantor izravno i uspješno surađuje s Ferratum bankom. Instantor, naime, omogućuje brzu procjenu kreditnog rizika građana, koja se radi online, odmah i bez papira, a zahvaljujući toj usluzi Ferratum banka može odobriti kredit u roku od 15 minuta. Navodno, još dvije banke žele ponuditi sličnu uslugu svojim korisnicima.

Simon Edström, izvršni direktor Instantora pojašnjava da kroz njihovu novu uslugu, kojom prvenstveno ciljaju na finteche i sve financijske institucije koje žele razvijati inovativne proizvode, Instantor radi autentikaciju i interakciju krajnjeg korisnika s njihovom bankom dok se podacima korisnika može pristupiti u trenutku kada to krajnji korisnik to izrijekom odobri. "Kako smo u Instantoru usredotočeni na olakšavanje financijskih života ljudi, ovim potezom želimo dati svoj input razvoju novih financijskih rješenja, koja će pomoći ljudima da zaista promijene svoj život", zaključuje Edström.

Komentirajte prvi

New Report

Close