Startup zvijezda i osnivač Farmerona u novom biznisu

Autor: Bernard Ivezić , 06. ožujak 2017. u 09:34
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U domaćoj startup zajednici procjenjuje se da je Matija Kopić Farmeron prodao za iznos od 60 pa do preko 100 milijuna kuna, ali on o tome ne želi govoriti.

Američka kompanija specijalizirana za proizvodnju stočne hrane Virtus Nutrition, koja je u kolovozu za nepoznat iznos preuzela jedan od najpoznatijih hrvatskih startupa Farmeron, iznenada je ugasila razvoj u Hrvatskoj.  

U sedam godina rada Farmeron je razvio softver i senzorski sustav za nadzor proizvodnje na mljekarskim farmama. Na svom glavnom tržištu, onom SAD-a, gdje je registrirana i Farmeronova centrala, njegovo rješenje koristi više od deset posto mliječnih farmi. Međutim, Virtus Nutrition odlučio se usmjeriti na prodaju i razvoj odvesti u drugom smjeru. Zadržao je 15 Farmeronovih zaposlenika u SAD-u, mahom prodavača, dok je 25 zaposlenih u Hrvatskoj otpušteno. Iz Farmerona je otišao i njegov osnivač i bivši direktor Matija Kopić.

Investicije 30 mil. kuna
Početkom veljače Kopić je osnovao novu tvrtku Gideon Brothers. U razgovoru nam je potvrdio da je većinu zaposlenih povukao u svoju novu tvrtku. U branši doznajemo da i ostalima pomaže u traženju novog posla. "Farmeron je za mene bilo nevjerojatno iskustvo koje mi je otvorilo mnogo prilika za neke nove zanimljive stvari", kaže Kopić. Više od toga o Farmeronu nije želio govoriti.

Prema podacima DataFoxa, matični, američki Farmeron lani je dosegnuo prihod od 7 milijuna dolara. Ulaganja američke matice u razvoj, koji se radio u osječkom ogranku Farmerona, u posljednjih pet godina narasla su s 54,2 tisuće kuna na 6,11 milijuna kuna u 2015. Podaci za 2016. još nisu dostupni. Farmeron je u posljednjih sedam godina postao jedan od najpoznatijih startupa iz Hrvatske upravo zbog uspjeha u privlačenju investitora. Uspješno je zaključio pet rundi investiranja od kojih je svaka bila veća od prethodne prikupivši ukupno 4,27 milijuna dolara investicija, odnosno nešto više od 30 milijuna kuna.

Zaradili su svi
U fokus startup zajednice ušao je u svibnju 2012., kad je nakon tri manje sjemenske investicije, Farmeron primio za hrvatske prilike tada rekordnu investiciju od 1,61 milijun dolara i ujedno prvu veliku investiciju američkih ulagača u neki hrvatski startup. Ulagači su bili bostonski fond rizičnog kapitala NextView Ventures i SoftTech iz Silicijske doline. Nakon toga u svibnju 2014. Farmeron je prikupio 2,65 milijuna dolara od 12 ulagača među kojima su bila dva VC fonda iz prethodne runde, ali i fond 500Startups kao i tvrtka Virtus Nutrition i osobno njen vlasnik Matt Swanson.

Umjesto iduće runde investiranja očekivane za svibanj 2016., jedan od ulagača, Virtus Nutrition preuzeo je Farmeron. Virtus Nutrition i Matt Swanson bili su nam nedostupni za komentar. U domaćoj startup zajednici procjenjuje se da su svi ulagači u Farmeron zaradili na toj investiciji, jer iako startup nije postigao očekivani rast, svi smatraju da je bio profitabilan. Grube, neslužbene procjene su da je najniža prodajna cijena Farmerona bila 60 milijuna kuna, a neki su uvjereni da je bila i iznad 100 milijuna kuna.

Nova tvrtka

Braća po oružju
Novu tvrtku Gideon Brothers Matija Kopić osnovao je s bivšim tehničkim direktorom Farmerona Krunom Stražancem. Iako bi se nova tvrtka trebala baviti big data-om, tvrtka Gideon Brothers registrirana je i za energetsko certificiranje, promet medicinskih proizvoda, destilaciju vina, proizvodnju duhana pa čak i prijevoza oružja i streljiva.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakve vi koještarije pištete, prodan za 100 mil kuna. Firma koja je uložila u Farmeron nije mogla naći daljnje ulagače pa je firmu sama otkupila da se pokuša izvući što bezbolnije. To se obično radi kada posao propada i nema zainteresiranih investitora. A vi pričate o zvijezdama i zaradi Bože dragi nije čudo da nam ništa ne ide kad ništa ne kužimo.

New Report

Close