Rijeka kroz inkubatore pomaže svojim mladim poduzetnicima

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2014. u 12:27
Vlasta Linić; Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako bi se olakšalo i unaprijedilo poslovanje poduzetnicima Grad Rijeka pokrenuo je Inkubatore za poduzetnike.

Kako bi se olakšalo i unaprijedilo poslovanje poduzetnicima Grad Rijeka pokrenuo je Inkubatore za poduzetnike. Detalje i benefite o navedenim inkubatorima prezentirala je na predavanju u sklopu projekta „Poslovni uzlet jadranske Hrvatske“ Vlasta Linić, viša savjetnica u Odjelu gradske uprave za poduzetništvo.

Na navedenom predavanju je i Nataša Mikić Kezele, direktorica razvojne agencije Porin d.o.o. predstavila dva poduzetnička inkubatora kojima  upravlja razvojna agencija. Cilj poduzetničkih inkubatora prvenstveno je potpora mladim i nezaposlenim ljudima u osnivanju poduzeća te u njihovom rastu i razvoju. Također, inkubatori pružaju i mnoge administrativne, edukativne i savjetodavne usluge. Veliku važnost predstavljaju i povlaštene cijene zakupa poslovnih prostora koje ostvaruju članovi poduzetničkih inkubatora. Uvjeti ulaska poduzetnika u poduzetnički inkubator je prije svega da se radi o poduzetnicima početnicima, poslovna ideja mora biti inovativna, ali istovremeno tržišno održiva. U razdoblju od 1996. DP 2014. godine kroz poduzetničke inkubatore prošao je 121 korisnik.

Andrija Vitezić, pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo prezentirao je projekt Startup inkubatora koji je započeo početkom 2013. godine. Cilj projekta je pomoći mladim ljudima do 29 godina, a do sada je kroz dvije generacije u projektu sudjelovalo 33 tima, tj. 80 korisnika, a uskoro kreće i treća generacija start up inkubatora. Kroz navedeni inkubator korisnicima je osiguran radni prostor u periodu od šest mjeseci bez plaćanja naknade. Također, korisnike besplatno educiraju mentori kojih je trenutno 33, a timovima se mentori dodjeljuju ovisno o području njihove djelatnosti.. Vitezić je naglasio da se za prijavu treba navesti poduzetnička ideja tima kao i njezine konkurentske prednosti te da se svi zainteresirani mogu javiti na startup@rijeka.hr. 

Na navedenom predavanju okupljenima su se obratili i članovi tvrtke „Stole' s Race Shop“ koji su prošli kroz Startup inkubator, a danas kroz e-Bay i web shop prodaju svoje proizvode u 40 zemalja diljem svijeta.

Okupljenima se obratila i Valinea Vinger iz tvrtke Winger koja se bavi modnim dizajnom. Predstavila HW inovativne modele cipela i sportskih jakni te je istaknula da joj je start up najviše pomogao da pronađe put svojih proizvoda do tržišta.

Još jedna osoba koja je prolazila kroz start up inkubator je i Ozren Burić, danas vlasnik B.I.D. Grupe i jedan od mentora u inkubatoru. Svi polaznici start up inkubatora složili su se da je najveća prednost inkubatora stjecanje velikog broja kontakata, savjeta, poslovnih partnera te pomoć u administrativnim poslovima što im je značajno pomoglo u razvoju svojeg biznisa.

˝Poduzetnički inkubatori imaju velik udio na tržištu grada i veliku ulogu u pomoći mladim i novim poduzetnicima koji imaju dobre ideje, a ne znaju mnogo o poduzetništvu˝, naglasila je Vlasta Linić.

Na temelju navedenih primjera možemo zaključiti da su zahvaljujući pomoći grada i inkubatora za poduzetništvo novi i mladi poduzetnici povezani s institucijama, bankama te s drugim poduzetnicima koji im mogu biti podrška u njihovom novom poslu i djelatnosti.

Iz priloga preuzmite prezentacije koje su predavači održali na navedenom predavanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close