Raza starta prvi inkubator za energetiku u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 20. kolovoz 2017. u 22:01
Frane Šesnić, direktor Razvoje agencije Zagreb - Raza/Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka razvojna agencija primit će 20 timova i donirati im 100 tisuća eura, odnosno do 190 tisuća kuna po timu.

Nakon što je pokrenula prvi inkubator za turističke startupe u Hrvatskoj, zagrebačka razvojna agencija Raza najavila je prvi inkubator za energetiku te prvi za srebrnu ekonomiju, odnosno startupe koji žele raditi na poboljšanju statusa populacije treće dobi.

Energetika je jedno od najpropulzivnijih područja za razvoj startupa na svijetu. Dovoljno je spomenuti kompaniju Tesla koja osim električnih automobila proizvodi i baterije te cijele elektrane. U Hrvatskoj su neki od najboljih startupa odabrali svoj razvoj temeljiti upravo u energetici. Najzvučnije ime svakako je Rimac Automobili, koji je razvio najbolje baterije za električne automobile na svijetu, a upravo su one ključan element budućnosti pametnog prometa gdje će vozila tijekom mirovanja energetskoj mreži prodavati nazad struju koja je u njima uskladištena.

Tu je i hrvatski startup Include, proizvođač pametne klupe Steore, a koji je nedavno prikupio više od 400 tisuća eura od malih investitora preko prve hrvatske startup burze Funderbeam SEE-a. U energetici je i hrvatsko-makedonski startup uPlug, koji je osmislio pametnu strujnu utičnicu kao i zagrebački startup CO2Cut, koji se bavi izračunom te trgovinom ugljičnim otiskom. Na popisu novih energetskih igrača je i zagrebačka softverska tvrtka Cinnamon koja je u srpnju isporučila Švicarcima mobilnu aplikaciju koja preko Bluetootha očitava brojila.  

U poslu s razvojem pametnih energetskih rješenja je i Dok-Ing, koji osim e-vozila proizvodi i vlastite pametne solarne punionice. Nadalje, tu je Končar, koji osim trafostanica razvija i vjetroelektrane, a u energetiku su ušli i telekom operateri, posebno HT. Raza će ponoviti i inkubator za turizam te pametnu mobilnost, a ukupno će u drugu generaciju primiti 20 timova. Timovima planira donirati do 100 tisuća eura, maksimalno 190 tisuća po timu. Prijave su otvorene do sredine rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close