Prva globalna mobilna mreža za razgovor strojeva

Autor: Bernard Ivezić , 23. travanj 2014. u 22:01
Prvi korisnik SigFoxa u Francuskoj bila je tvrtka koja nudi usluge vanjskog oglašavanja na 15.000 rotirajućih oglasnih panoa

Razvoj inovativnog francuskog startupa podržala je matična država kroz vlastitu financijsku instituciju BPIFrance.

Dok se danas mobilni operateri doživljavaju kao velike kompanije koje povezuju ljude, francuski startup SigFox potpuno je drugačiji tip mobilnog operatera.

Riječ je o maloj kompaniji koja povezuje robote, strojeve i senzore, sve samo ne ljude. Unatoč tome, SigFox je trenutačno jedna od najvećih priča u mobilnoj industriji. U proteklom tromjesečju tvrtka je nakon Francuske, Nizozemske i Rusije svoju takozvanu M2M (machine-to-machine) mrežu proširila na Španjolsku te najavila da joj je u planu u pet godina pokriti 60 država. Lani je za partnera dobila jednog od najvećih proizvođača M2M opreme, britanski Telit, koji inače surađuje s kompanijama poput Deutsche telekoma i Oraclea na izradi globalnog standarda za M2M komunikaciju.

Ulaskom u Španjolsku SigFox je dobio novog partnera, globalnog infrastrukturnog developera Albertis.Investitori iz Silicijske doline posebno budno prate razvoj SigFoxa. Dodjelili su mu nagradu SPIFFY za najinovativniji startup 2013. godine. U ožujku je SigFox početnih 10 milijuna eura investicije, koje je dijelom dao Intel, nadogradio s dodatnih 15 milijuna eura svježeg kapitala. Novu financijsku injekciju zajednički su dali francuska država kroz svoju financijsku instituciju BPIFrance i privatni francuski investicijski fond IDInvest, jedan od najvećih u Europi. I dok se za SigFox otimaju najveći, kompanija razvija mrežu koja je po mnogim tehničkim karakteristikama nazadnija od starog GSM-a.

No, zato radi na frekvencijama za koje se ne plaćaju koncesije, poput 868MHz-a i 915MHz-a, energetski je toliko napredna da uređaji koji komuniciraju preko SigFoxa mogu s jednim punjenjem izdržati 20 godina na stand-byu. Šalju, naime, najviše 140 poruka od 12 byteova dnevno.Prvi korisnik SigFoxa u Francuskoj bila je tvrtka Clear Channel, koja nudi usluge vanjskog oglašavanja na 15 tisuća rotirajućih oglasnih panoa. Danas tu mrežu koristi Moskva za monitoring slobodnih parkirnih mjesta, a francuski osiguravatelj MAAF za nadzor 12 milijuna detektora dima svojih osiguranika. U SigFoxu kažu da se očekuje da će do 2020. biti 50 milijardi robota, strojeva i senzora koje će trebati umrežiti i tu vide priliku za daljnje širenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close