Pametnom solarnom crijepu snijeg ne smeta

Autor: Marta Duić , 09. svibanj 2015. u 13:01
Crijep solarnu energiju pretvara u električnu, a u slučaju snježnih oborina s mobitela se pokreće zagrijavanje za otapanje snijega

Srednjoškolci iz Sarajeva osmislili su solarni crijep čije se učinke može pratiti putem mobilne aplikacije.

Haris Hamzić, Belmin Adilović, Ermin Šun, učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu, zahvaljujući suradnji s profesorima i mentorima, čitavo svoje srednjoškolsko obrazovanje rade na inovacijama.

Na ideju za najnoviji projekt, točnije solarne crijepove došao je Haris Hamzić. "Jedne godine kad je padao veliki snijeg urušio se krov na kući moga susjeda pa sam počeo razmišljati kako rješiti problem čvrstoće krova, a samim tim, budući da se bavimo elektrotehnikom, odlučili smo osmisliti nešto što će nam omogućiti benefite na više razina", kaže Haris Hamzić, jedan od članova ovog srednjoškolskog tima. Nakon okupljanja tima i dogovora s mentorom Adesom Bučanom priča je krenula.

"Put je bio vrlo trnovit, imali smo tri izuma na raspolaganju, a sam izum pametnog solarnog crijepa je bio na posljednjem mjestu za realizaciju zbog finacija. To je projekt za koji je trebalo najviše novca, ali uz pomoć mentora i škole mi kao tim smo uspjeli napraviti beta verziju pametnog solarnog crijepa", kaže Hamzić. Uz crijep, koji će solarnu energiju pretvarati u električnu energiju, dolazi i mobilna aplikacija. Kako kažu mladi inovatori, s aplikacije na mobilnom telefonu moći će se kontrolirati boja crijepa i tako pratiti koliko se električne energije proizvodi.

 "Usto, ako napada dosta snijega na naš crijep, što je i bio glavni okidač ove moje ideje, zbog toga neće biti problema. Samo jednim klikom na našoj aplikaciji pokrenut ćemo grijače u crijepu i snijeg će se s krova istopiti za trenutak, bez puno muke i bez čišćenja", kaže Hamzić. Sarajevski sredjoškolski tim planira nastaviti s natjecanjima po BiH i osnovati tvrtku, te zaposliti mlade, inovativne ljude.

 "Dokaz smo da i u BiH ipak ima mladih koji se žele dokazati svojim trudom i radom, iako neki ne razumiju naš projekt i naše namjere. Uspjeh inovacije je značajan jer smo za kratko vrijeme uspjeli ostvariti veliki broj kontakata s potencijalnim suradnicima iz inozemstva koji žele pomoći u realizaciji projekta. A trenutno, najviše nam pomaže škola jer nam je kupila materijal za novu verziju pametnog solarnog crijepa", zaključio je Hamzić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close