‘Otkud zadruga, zašto niste otvorili tvrtku?!’

Autor: Ja poduzetnik , 10. rujan 2012. u 11:30

Drvnu zadrugu Vrh pokrenuli su dvojica prijatelja Ivan Hrupački i Danijel Vujić. Kako su došli na ideju o osnivanju zadruge i što sve rade, za našu rubriku Ja poduzetnik piše Ivan Hrupački.

Kako smo nastali?

Sjedeći u kafiću u blizini strojarskog fakulteta jedno popodne, između zbrke u glavi i ispita na fakultetu, dogovorio sam sa prijateljem da za vikend pođemo put Jankovca. Jankovac, poznato je izletište tog kraja Virovitičko – podravske županije, inače bogate povijesne tradicije i zavidne prirode.

Tog presudnog dana, naši životi su se pokrenuli iz temelja… stigavši na Jankovac započeli smo razgovor što promijeniti, kako zaraditi koju kunu za osnovne životne potrebe. Okruženje Papuka koje se odlikuje velikim šumskim bogatstvom, navelo nas je na “misao” zašto ne iskoristiti date nam potencijale. I tu počinje naša priča o uspjehu.

Utemeljeni , odnosno osnovani smo 07.07. 2011. godine na skupštini zadruge. Obzirom na bogomdana bogatstva te činjenicu da većina stanovništa Hrvatske ne zna da Slavonija nije sasvim ravna, a u svrhu promocije Papuka, čiji istoimeni vrh doseže 953 metra nadmorske visine, što je samo 80 metara niže od dobro nam poznatog Sljemenskog vrha, nastala je Drvna zadruga VRH".

U vrijeme najveće krize

Kada otvarate obrt, tvrtku ili zadrugu uvijek ćete se susresti sa problemima vezano za otvaranje, koju dokumentaciju predati, a kao najveći problem navodimo novac. Većina naših klijenata i poznanika često nam je postavljala pitanje od kud zadruga, zašto niste otvorili tvrtku?! Uz neizostavan problem kao što smo već spomenuli – novac, za razliku kod otvaranja tvrtke, zadrugu možete otvoriti sa 7000 kn vezanog uloga, što je znatno manje od temeljnog kapitala za tvrtke. Kako osim moralne potpore drugu nismo imali, svoj put stvarali smo korak po korak, podržavajući jedan drugog, razrađujući poslovnu tematiku do dugo u noć. Danas, sa zadovoljstvom možemo reći, da, trud se isplatio!

Kada jednom postavite zdrave temelje, nema te sile ili besparice koja vas može poljuljati. Jedan mudar prijatelj jednom pri razgovoru je spomenuo “Rad se na kraju uvijek isplati. Oni koji rade i postave čvrste temelje svog rada, vratiti će im se!” Naravno, da pri tome morate vjerovati, uvijek sve planirati ne jedan, već tri, pet koraka unaprijed. Nerijetko hrvatski gospodarstvenici ne razmišljaju dugoročno, što ih često dovodi do velikih minusa, troši se iznad svojih mogućnosti, ne uzima se avans, ne proširuje se djelatnost, ne ide se na sajmove. Željeli bi skrenuti pažnju na ovo zadnje. U mnogim zemljama širom svijeta, održavaju se sajmovi, vjerujem da bi se dijelom trebali okrenuti bilo sudjelovanjem ili samom prisutnošću. To su mjesta gdje možete nadopuniti svoje ideje, proširiti svoju ponudu, pratiti trendove, ostvariti brojne kontakte sa ostalim ljudima iz cijelog svijeta pa i plasirati svoj proizvod ili uslugu.

Obrt, tvrtka ili zadruga???

Ukoliko razmišljate otvoriti obrt, tvrtku ili zadrugu možda bi bilo zgodno informirati se o vidljivim razlikama, na koje nas je upozorila pročelnica za gospodarstvo grada Slatine gospođa Vera Radaš, kojoj ovom prilikom želimo javno zahvaliti za sav support koji nam je pružila. Osim bezuvjetne potpore, ona je osoba koja se vodi onom narodnom “Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati”! U ova teška vremena, kada vam se mnoga vrata zatvaraju pred nosom, poslovi dobivaju preko veze, teško je pomisliti da vam itko želi pomoći.

Koja je razlika između zadruge i obrta?

Zadruge  su pravne osobe (imaju OIB), a to svojstvo stječu registracijom pri Trgovačkom sudu. Obrti nisu pravne osobe (ne dobivaju poseban OIB već se koristi OIB vlasnika obrta), a upisuju se u Obrtni registar u nadležnim uredima državne uprave u županiji ili Gradu Zagrebu. Obrt se osniva brže i puno jeftinije, ali zato obrtnik za nastale obveze odgovara svom svojom imovinom, a zadrugar samo do vrijednosti članskog uloga.

Koja je razlika između zadruge i trgovačkog društva?

Iako su i zadruge i trgovačka društva pravne osobe koje se registriraju na Trgovačkom sudu, velika je razlika u tome što u trgovačkim društvima koja su društva kapitala odlučuju samo većinski vlasnici kapitala. Dobit se maksimalizira  na razini društva i pripada većinskom vlasniku kapitala, kao i pravo donošenja poslovnih odluka.  Nasuprot tome, zadruga je društvo osoba kojom na demokratski i neposredan način upravljaju svi njeni članovi. Oni ravnopravno sudjeluju u poslovanju zadruge, odlučuju o svim bitnim pitanjima poslovanja i raspodjele dobiti.

Što sve nudi Zadruga Vrh

Drvna zadruga VRH d.o.o. osnovana je sa namjerom stvaranja poduzeća za preradu i proizvodnju proizvoda od drva. Naša proizvodnja usmjerena je prema masivnom drvetu. Orijentirani smo na hrvatske vrste drveta kao što su bukva, hrast i jasen. Proizvodimo vlastite proizvode kao i proizvode po narudžbi. Proizvodni program obuhvaća prozore, balkonska vrata, ulazna vrata, škure, drvene elemente, namještaj po mjeri, drvene kućice, paviljone, nadstrešnice, vrtne garniture, klupe, stolice…

Također, opremamo vaše vikendice, apartmane, kljeti, domove,restorane, hotele i poslovne objekte. U proizvodni program uključili smo postavljanje solarnih panela što omogućuje da Vaša kućica bude dom i na najnepristupačnijim mjestima.

Izuzev drva i proizvoda od drveta u svojoj ponudi radimo fasade na kuće, zgrade i gospodarske objekte, termoizolacije, krovopokrivačke radove, krečenje unutrašnjosti, elektroinstalacije, odnosno kompletne završne radove u graditeljstvu. Važno je napomenuti da kad ugovorite posao da klijent ima sve što je potrebno na jednom mjestu, kao na prodajnim mjestima kad možete kupiti sve od igle do aviona.

Novi projekti zadruge Vrh

Kao novi projekt izdvajamo jednu djelatnost koja nije toliko ili uopće zastupljena na hrvatskom tržištu čim ishodujemo licencu za rad od Ministarstva graditeljstva za obavljanje poslova razgradnje građevinskih objekata, rezanje, bušenje i lomljenje betona i kamena. Usko smo specijalizirani i za Zaštitu na radu kao i za ostale predmetne radove, te iste izvodimo bez vibracija, prašine, buke i svih neugodnosti vezano za taj posao, čiji naglasak za početak rada stavljamo početkom listopad 2012. godine.

Sudjelovanja na manifestacijama

Na domaćem tržištu Zadruga Vrh 2012. godine dobila je svoj mali kutak i sudjelovala na Ambijenti koja nam je uvelike pomogla u ostvarivanju kako poslovnih kontakata tako i poslova sa krajnjim klijentima.

Poruka svim mladim ljudima koji žele raditi a nemaju za koga! …ne preživljavaju najjači u vrsti…niti najinteligentniji…već oni koji najbrže reagiraju na promjene… Charles Darwin

Dodjela drvene kutijice, koju je izradila posebno za tu prigodu Drvna zadruga VRH u cast Predsjedniku Ivi Josipoviću koju je dodijelila 141. brigada.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Žao mi je, Janino, što ste krivo shvatili moj tekst. Dapače, napisao sam da nemam zajedljive namjere i sam pokušavam pokrenuti manji vlastiti posao i baš zbog toga sam kritizirao ne dečke nego novinara koji je, po mom sudu, trebao dati više detalja o samom pokretanju posla, prvim kontaktima, problemima, neuspjesima…

Jer, ne vjerujem da je ni njima bilo sve divno i krasno kao što se iz članka dalo iščitati. A dvojici na uspjehu mogu samo čestitati i poželjeti im uspjeh.

Tužno je da kada se netko obruši ovakvim tekstom na dva dečka koji su pokrenuli svoj posao. Nije ni čudo što se mladi vuku po doma i ne odlučuju za ovake poteze jer meni se ovaj vaš komentar gospodine čini pomalo zajedljiv. Isto tako pretpostavljam da sjedite u nekoj državnoj firmi, primate plaću i surfate po portalima, te nije ni čudo da ne razumijete privatan biznis. Ja sam jedan stariji gospodin koji već dugi niz godina vodi svoj privatni posao i pozdravlja sve mlade koji se u ova teška vremena odlučuju na tako nešto. Potrebana je velika hrabrost!!! Isto tako postoji niz načina poslovanja a obzirom na moje iskustvo poslovanja ne treba mnogo uspješnom čovjeku da shvati princip poslovanja ovih dečki. Vama savjetujem da se malo više informirate zbog osobne naobrazbe i kulture, a mlade ljude pustite na miru da idu svojim putem uspješnosti!
Dečkima čestitam i savjet ne obazirite se na ovakve neumjesne i “zajedljive” komentare!
Janko

ž

Doista ne mislim da sam malodušan i zajedljiv, ali o poslovnoj priči i njenim koracima niti riječ – dečki nemaju niti prebijene pare, oduševljeni su Papukom i njegovim mogućnostima, skucaju jedva jedvice 7 tisuća kuna i eto njih u sljedećem paragrafu već proizvode prozore, balkonska vrata, ulazna vrata, škure, drvene elemente, namještaj po mjeri, drvene kućice, paviljone, nadstrešnice, vrtne garniture, klupe, stolice, opremaju vikendice, apartmane, kljeti, domove,restorane, hotele…a eto se ubacili i u posao s postavljanjem solarnih panela…i na kraju režu, buše i lome beton i kamen…

Mislim, bravo dečki, ali autor je priču mogao malo ‘prizemljiti’…ili doista iza svega se potvrđuje dojam da momci i nisu baš jedva skucali tih par tisuća kuna i pokrenuli nekom preteškom mukom cijeli biznis…

Izuzev drva i proizvoda od drveta u svojoj ponudi radimo fasade na kuće, zgrade i gospodarske objekte, termoizolacije, krovopokrivačke radove, krečenje unutrašnjosti, elektroinstalacije, odnosno kompletne završne radove u graditeljstvu

New Report

Close