Oduvijek je voljela nakit, a onda je svoju ljubav pretvorila u mini biznis

Autor: Tomislav Hrastovčak , 15. listopad 2013. u 09:23
Foto: Privatni album

“Inspiracija mi dolazi sama po sebi, najčešće je to u svakodnevnim situacijama i ritualima.”

Vlatka Šebek za sebe kaže kako se oduvijek voljela kititi nakitom, 'džinđama' i 'drangulijama'. "Uvijek sam tražila jedinstvene komade nakita koji bi se uklopili u moj stil i izrazili moju osobnost. Vođena tom mišlju prije 10 godina uplatila sam mami tečaj izrade nakita kako bi mi ona po mojim kreacijama izrađivala nakit, ali kad mi je pokazala što su učili i kad sam vidjela pribor i alat te samu tehniku na prvi sam se pogled zaljubila u izradu nakita i od onda mi je to postao strastven hobi" priča nam Vlatka koja je svoju zanimaciju na kraju odlučila i unovčiti.

Naime, potaknuta pozitivnim reakcijama obitelji, prijatelja i okoline ove godine se odvažila od hobija pokrenuti mini biznis i tako je nastao obrt za proizvodnju i trgovinu "Orka". "Pri samoj realizaciji ideje nailazila sam na prepreke administrativnog tipa i oprečnost dobivenih informacija od strane službenih osoba u državnim institucijama. Budući sam zaposlena u privatnoj firmi, s fiksnim radnim vremenom, to mi  je stvaralo poteškoće. Svim početnicima, ali i uhodanim poslovnjacima vjerujem da bi bilo od koristi kada bi postojala jedinstvena web stranica sa svim potrebnim informacijama, kontakt podacima i formularima", tvrdi 30-godišnja vlasnica obrta.

U slobodno vrijeme Vlatka se još bavi i šivanjem, oslikavanjem te ukrašavanjem staklenih i drvenih predmeta, pa je tako svoje rukotvorine pod nazivom 'Vlatka Jewelry' ove godine po prvi puta odlučila ponuditi turistima prodajom na štandu za vrijeme turističke sezone u Vodicama. 

Unatoč krizi, Hrvatsku smatra dobrim tržištem za svoj biznis. "Iako trenutno nije idealno poslovno okruženje, Hrvatska mi se svejedno čini kao meka za prodaju nakita i modnih dodataka. Bez obzira na ekonomsku krizu, mišljenja sam da se naše djevojke, žene, dame i gospođe vole uređivati i uvijek će pronaći koju kunu viška za stvari koje ih čine privlačnijima. Predstavnice ljepšeg spola moji su glavni kupci, ali ne treba zanemariti niti njihove muževe, dečke, prijatelje koji mi se sve češće javljaju kad im zatreba rođendanski poklon, darak iskupljenja ili tek mali znak pažnje", kaže.
 
Neke određene uzore u poslu, kaže, baš i nema. "Inspiracija mi dolazi sama po sebi, najčešće je to u svakodnevnim situacijama i ritualima. Ponekad mi u šetnji psom padne ideja za ogrlicu ili kada sjedim s frendicom na kavi pojavi se inspiracija za naušnice kakve bi njoj baš lijepo pristajale i uklopile se u njen stil… Mada moram izdvojiti da su mi se znale potkrasti i početničke greške. Kada bih završila određeni komad nakita znala sam pomisliti…pa možda ja ovo ne bih ni nosila i isti taj bih krenula prepravljati. S vremenom sam prihvatila činjenicu da postoje različiti ukusi, ali i da dobra ideja i kvalitetna izrada uvijek pronađu svog kupca", priča Vlatka.

Na kraju nam je otkrila i svoj recept za sve one koji pokušavaju napraviti nešto slično. "Iako mi je najveći uspjeh i osobno zadovoljstvo kad netko pohvali moj rad, dodatan izvor prihoda uvijek dobro dođe, ako ništa drugo onda kao ulog u nove materijale, alate ili tečajeve! Zato je moj recept za ostale koji se bave sličnim hobijima, da se odvaže i pokušaju, jer sve što je rađeno s ljubavlju na kraju nađe put do kupca i uloženi trud bude nagrađen", zaključuje Vlatka Šebek. 

Komentirajte prvi

New Report

Close