Niče prvi inkubator za socijalno poduzetništvo

Autor: Bernard Ivezić , 13. ožujak 2014. u 18:19
Hermes Arriaga, voditelj The Inkubatora

Treći zagrebački poslovni inkubator dobio je potporu Ministarstva poduzetništva, a ZIP i Core Incubator ne vidi kao konkurenciju.

U Zagrebu je otvoren prvi poslovni inkubator za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, doznaje Poslovni dnevnik.

The Inkubator je projekt poslovne zajednice ImpactHUB Zagreb, koja već vodi istoimeni coworking prostor u središtu grada, a koji je kroz Poduzetnički impuls financijski poduprlo Ministarstvo poduzetništva i obrta.Hermes Arriaga, direktor ImpactHUB-a i voditelj The Inkubatora, kaže da im je cilj privući male i srednje poduzetnike koji žele unaprijediti svoje poslovanje, kao i stručnjake koji žele pokrenuti vlastiti biznis. "Ovo nije inkubator samo za IT poduzetnike, već za sve one koji rade na društvenim inovacijama i koji žele unaprijediti društvo, što može biti u turizmu, kreativi, tehnologiji, financijama, tekstilnoj industriji…", kaže Arriaga.Kao primjer startupa koje traže navodi primjer riječke tvrtke E-Glasa, koja je razvila sustav Serwantess, koji slabovidnima, ali i svima drugima, omogućuje da glasom kontroliraju sve uređaje u blizini.

Zatim primjer češkog turističkog startupa Pragulica, koji je beskućnike pretvorio u turističke vodiče po Pragu pružajući drukčiji doživljaj češke metropole i ujedno posao za društveno ugroženu skupinu, te bečki startup Three Coins, koji mlade putem mobilnih igara uči financijskoj pismenosti."Sve su to startupi koji nude rješenja za stvarne probleme koje ljudi imaju danas i iako se to ne čini na prvu, jako su skalabilni, kako teritorijalno, tako i u utjecaju koji imaju na društvo. Upravo zbog tog pristupa ne očekujemo da ćemo biti konkurencija ZIP-u i Core Incubatoru, koji već djeluju u Zagrebu i koji su orijentirani na IT startupe", kaže Arriaga.Dodaje da konkurencija neće biti čak ni u modelu financiranja programa.

Naime, svi polaznici The Inkubatora sami će plaćati taj program, i to za četvrtinu cijene za koju nude svoj coworking prostor. ZIP, koji podupire Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE), zasad je besplatan za polaznike, dok Core Incubator Hameda Bangoure, koji radi u suradnji s VC fondom iz Abu Dhabija, uzima najmanje 30 posto udjela u startupima. "Mi poduzetnicima ne obećavamo financiranje nego mogućnost da se povežu s više od 7000 drugih poduzetnika koji rade u sličnim HUB-ovima diljem svijeta, a onda im je otvoren put i do investitora", kaže Arriaga.Navodi da su za rad s timovima okupili mrežu od deset mentora i niz partnera, a imaju mjesta za 20 timova.

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://danas.net.hr/novac/poznati-poduzetnik-odgovorio-sto-bi-da-ima-25-godina-i-milijun-kuna

Ovo je sosialno poduzetništvo. Kuponska privatizacija. Koliko je dotični ulozio svog novca??????????? 91g. se iz hercegovine spustio sa stojadinom.

Što skriva Strategija razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva?

New Report

Close