Mateša i Ćurković imaju fond, meta su startupi i Baško Polje

Autor: Bernard Ivezić , 20. prosinac 2016. u 22:01
Investicije u realne projekte mogu dovesti do gospodarskog rasta, kaže Ćurković /Dalibor Urukalović/PIXSELL

GroundStone i slovenski Elements Capital najavili ulaganja u startupe, telekomunikacije, medije i IT tvrtke.

Nakon Borislava Škegre i Ivice Mudrinića, i bivši premijer te aktualni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša također se zainteresirao za startupe. Mateša je postao član društva za upravljanje kapitalom GroundStone Capital sa sjedištem u Radničkoj ulici u Zagrebu, koje je u utorak zaključilo suradnju sa slovenskim pandanom Elements Capital Partnersom, te najavilo da će ulagati u startupe, telekomunikacije, medije i IT tvrtke.

No, po prvom interesu kao i postojećoj investicijskoj bazi, čini se, veliki naglasak bit će zapravo na nekretninama i turizmu. GroundStone Capital za početak, kako doznajemo, želi napraviti jednu greenfield investiciju u Splitu. Usto mu se plan uključiti u utrku za revitalizaciju turističkih kapaciteta Baškog Polja kod Makarske. Riječ je o trgovačkom društvu Club Adriatic koje godišnje ostvari 330 tisuća noćenja, a koje se našlo u jednoj dugotrajnoj predstečajnoj nagodbi i pred složenim imovinsko-pravnim pitanjima.  Inače, društvo raspolaže kapacitetima u hotelima Alem, Hrvatska, Komodor i Club Vala te kampovima Uvala Slana, Baško Polje i Perna.

U predstečajnoj nagodbi predloženo je da 95 posto udjela preuzme strateški investitor Prosperus Invest, ali predmet stoji na Upravnom sudu. U međuvremenu se za ovaj posao zainteresirao i slovački J&T Real Estete Holding koji je o tome obavijestio sve od DUUDI-ja i Vlade do Općine Baško Polje i samog Cluba Adriatic. Zlatko Mateša za Poslovni dnevnik izjavio je da ga je za GroundStone Capital zainteresiralo to što vidi veliki potencijal u hrvatskom gospodarstvu i neiskorištenoj imovini. Ističe da upravo novi investitori mogu značajno promijeniti trenutačnu situaciju i potaknuti gospodarstvo. "Pogledajte Klub Adriatic ili pak mnoštvo IT startupova, s malim iskorakom se može jako puno toga napraviti. Sve se to moglo već davno potaknuti jeftinijim kreditima, državnim fondovima koji bi na fleksibilan način ulazili i izlazili iz investicija, ali na žalost jedno su želje a drugo realnost i zato sada imamo Groundstone", kaže Mateša.

Prema podacima u Sudskom registru tvrtka GroundStone Capital osnovana je krajem prošle godine, a njen osnivač nije Mateša već Zoran Ćurković, osnivač i prvi direktor H1 telekoma. Riječ je o fiksnom operateru za čije se preuzimanje trenutačno bori Optima telekom, tvrtka u sastavu grupe Hrvatski telekom, s jedne strane, dok s druge strane interes za ovu tvrtku pokazuje Vipnet. GroundStone navodi da upravlja imovinom vrijednom 25 milijuna eura. Mahom je riječ o udjelima u tvrtkama iz turističkog, nekretninskog, IT i telekom tržišta. Ćurković kaže da ga se zadnjih nekoliko godina najviše povezuju s ulaganjima u H1 Telekom za kojeg ističe da je u uvjetima koji vladaju na hrvatskom telekom tržištu napravio čudo.

Kaže da H1 Telekom ima drugu najveću bazu korisnika u fiksnim telekomunikacijama, veću i od Vipneta, te da je regulacija bolja moglo bi ga se uzeti kao ogledni primjerak kako ulagati. No, dodaje da je svoj put započeo u ElektroMagic te i daljem ima niz vlastitih poduzetničkih projekata te da nastavlja tim putem. "Poduzetnik se nauči i na uspjehe i neuspjehe, ali ne odustaje. Uvijek radi nove stvari. Hrvatska ima mnogo potencijala. Okupio sam ljude s mnogo iskustva, spojio ih s vanjskim kapitalom i cilj mi je ovdje dovesti ono što stvarno nedostaje, a to su investicije, realni projekti koji bi doveli do gospodarskog rasta", kaže Ćurković.

Mateša dodaje da su uz to okupili snažne investitore iz srednje Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pojašnjava da imaju iza sebe mnogo projekata, dobro poznaju okruženje te da imaju odličan track record. "To je jamstvo da neće lako odustati od nekog projekta kada naiđu na prvu prepreku", kaže Mateša. U GroundStoneu su uz Matešu i Ćurkovića i bivši potpredsjednik Svjetske banke za Europu, Brazilac Carlos A. Primo Braga te direktor Eshara Capitala iz Abu Dhabija, Mohammed Al Fahim. Prema dostupnim informacijama iza Elements Capital Partnersa s kojima je hrvatski GroundStone sklopio partnerstvo nalazi se ponajviše turski kapital. Elements je osnovan prije šest godina i do sada je u različitim poslovima od investicija, otkupa dugovanja, privatizacija i restrukturiranja napravio veliki biznis.  

Tvrtka se hvali da je samo u zadnjih 12 mjeseci izdala obvezujuće ponude u vrijednosti milijardu eura te realizirala gotovo 200 milijuna eura investicija. Među inima, otkupila je veći dio dugova slovenskih financijskih holding kompanija Istrabenza i Save. Ugur Yildirim, jedan od osnivača Elements Capitala kaže da im je plan u Hrvatskoj raditi s GroundStone Capitalom. "Hrvatska je važan čimbenik kako političke tako i ekonomske stabilnosti jugoistočne Europe, s velikim brojem agilnih, inovativnih i kvalitetno vođenih tvrtki koje imaju potencijal preobraziti hrvatsko gospodarstvo. Često, jedino što im nedostaje je financijska podrška potrebna da bi se dostigao puni potencijal", zaključuje Yildirim.

Komentirajte prvi

New Report

Close