Fokusirani na razvoj pametnih igračaka

Autor: Bernard Ivezić , 07. ožujak 2019. u 15:06
Zvučna zrcala koja je za Toy2B dizajnirala Jadranka Krpan

Istražili smo jedini hrvatski startup koji se predstavio u Turskoj, a koji o sebi dosad nije objavio ni riječi.

Jedinom hrvatskom startupu koji se natjecao za investiciju na nedavno održanom WBAF-ovom Svjetskom kongresu anđela investitora u Istanbulu, na kojem je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, navodno, smiješi se ulaganje.

Toy2B, startup za koji se dosad znalo samo da se bavi edukacijskom tehnologijom (edtech) otvorio je razgovore o ulaganju s jednim VC fondom, doznaje Poslovni dnevnik. Davor Komerički, pokretač Toy2B-a, koji je široj javnosti poznat kao organizator Jadranskih igara, inicijator Znanstvenog piknika, marketinški stručnjak, ali i kao krunski svjedok na suđenju Nadanu Vidoševiću, kaže da su u Istanbulu bili jedini edtech startup i ostvarili mnogo kontakta.

"Osim samog predstavljanja na WBAF-u, na Bospor smo išli i zato što nas je zvao jedan VC fond s kojim sad pregovaramo o investiciji", kaže Komerički. Dodaje da zasad ne može komentirati pregovore. No, zato je otkrio čime se bavi Toy2B te s kim gradi njegovo poslovanje. Navodi da je Toy2B  startup koji razvija i proizvodi pametne, edukativne igračke, te sadržaje za proširenu (AR) i virtualnu (VR) stvarnost, a koji su namijenjeni za edukaciju.

 

12 proizvoda

razvio hrvatski edtech startup Toy2B

"To nisu samo igračke za roditelje i djecu već i one za znanstvene centre, gradove i muzeje, a na ideju smo došli, jer se dugo bavimo popularizacijom znanosti te smo obišli mnogo znanstvenih centara i vidjeli da većina igračaka koje se tamo nude su više-manje iste, odnosno da nedostaje originalnih eksponata i igračaka", kaže Komerički.

Navodi da je Toy2B u posljednje dvije godine razvio 12 proizvoda koji kombiniraju AR i VR. Njih četiri već su testirana i spremna za proizvodnju i prodaju, i to u kratkom vremenu nakon investicije. Među inima to su zvučna zrcala, koja je dizajnirala Jadranka Krpan kao i eksponatu koji simulira vjetrove na moru, zvan ruža vjetrova, a koji je razvio Komerički. Uz Krpan i Komeričkog Toy2B razvijaju poznati domaći popularizator znanosti Krešimir Čanić, kao i voditelj marketinga e-sport tvrtke Valiancea Bobo Delić.

Dodaje da na razvoju proizvoda surađuje s hrvatskim startupom za virtualnu stvarnost DivIT-om te s Bite Artom, umjetničkim projektom Ane Šerić koja radi paprenjake s reprodukcijama umjetničkih djela. "Otvoreni smo za suradnju i s drugim startupima, jer se Toy2B želi fokusirati na kreativu, odnosno razvoj koncepata novih proizvoda", zaključuje Komerički.

Komentirajte prvi

New Report

Close