Država razbudila startupe

Autor: Tomislav Pili , 15. lipanj 2017. u 22:00
Francuska postala magnet za ulaganja u tehnološke tvrtke/Thinkstock

Uz porezne olakšice, val investicija potaknula je i državna investicijska banka koja je od 2012. uložila milijardu eura.

Francuska startup scena postala je najvibrantnija u Europi zahvaljući prvenstveno novcu državne investicijske banke. Kako navodi Reuters, banka Bpifrance postala je ustvari najveći fond rizičnog kapitala u zemlji, a samo prošle godine ubrizgala je 191 milijun eura u 53 startupa.

To je 13 posto viši iznos nego godinu ranije, a u posljednjih pet godina Bpifrance u startupe je uložio milijardu eura, ističe čelnik banke Nicolas Dufourcq.  

Analitičari za Francusku
Od značajnijih investicija od 2012. godine ubraja se ulaganje u biofarmaceutsku tvrtku DBV Technologies, zatim platformu za internetsko naručivanje kod liječnika Doctolib, tvrtku za razvoj bežičnih niskoenergetskih mreža Sigfox te u proizvođača visokotehnoloških audio uređaja Devialet. No, Francuska sve više postaje magnet za privlačenje ulagača u tehnološke kompanije, ocjenjuje Martin Mignot, partner u Index Venturesu.

Ta je tvrtka uložila u dva najpoznatija francuska startupa, tvrtku za dijeljenje troškova prijevoza Blablacar te Criteo, tvrtku za usluge web oglašavanja koja je dionice uvrstila na američkoj tehnološkoj burzi Nasdaq. "Svi fondovi rizičnog kapitala sada imaju analitičare čiji je jedini posao proučavanje investicijskih prilika u Francuskoj. I to je nešto potpuno novo", kaže Mignot. Prema podacima istraživačke tvrtke Tech.eu, fondovi rizičnog kapitala lani su uložili u 590 francuskih startupa, čime je ta država prestigla dva europska startup središta, Veliku Britaniju (520 transakcija) i Njemačku (380 transakcija).  

Veća ulaganja
Međutim, Njemačka i dalje vodi po uloženom iznosu od 937 milijuna eura dok se u Francusku slilo 874 milijuna eura. U prva tri mjeseca ove godine uloženo je 235 milijuna eura u 41 francuski startup, nasuprot 39 transkacija vrijednih 210 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju. Ulaganja su potaknule velikodušne porezne olakšice za istraživanje i razvoj, kvalitetne škole za programere i inženjere te značajna privatna inicijativa. Osim Bpifrancea, posljednjih nekoliko godina fondove rizičnog kapitala osnovale su i tvrtke poput naftnog diva Totala ili osiguravateljne tvrtke Axa. Analitičari očekuje da će i nova vlada značajno potaknuti ulaganja u taj sektor.

Komentirajte prvi

New Report

Close