Biciklizam za privlačenje gostiju izvan sezone

Autor: Božica Babić , 08. travanj 2014. u 21:00
Staza utrke vrlo je izazovna, start je na vrhu brda Sv. Ivan 256 metara nad morem, a cilj na obali u Velom Lošinju

Od 11. do 13. travnja Veli Lošinj domaćin je Međunarodne biciklističke utrke (UCI) na koju dolazi oko 200 najboljih downhill vozača.

Veli Lošinj ima novu turističku atrakciju. Od 11. do 13. travnja domaćin je Međunarodne biciklističke utrke (Union Cycliste Internationale – UCI).

Dolazi oko 200 najboljih downhill vozača iz cijelog svijeta koji će u najatraktivnijoj biciklističkoj disciplini, mountain bike (MTB) spustu, nadmetati se za UCI bodove te bar 1000 gostiju. Danijel Uremović iz lošinjskog biciklističkog kluba Napoleon, organizatora natjecanja, otkriva da su razmišljajući kako motivirati turiste da na otok dolaze i izvan sezone prvi puta lani organizirali utrku (Class 2) koja je prema UCI klasifikaciji "druga liga natjecanja". UCI je već u 2014. downhill utrku na Lošinju prebacio u Class 1 natjecanje, što je vrlo visoka kategorija, iznad su samo utrke za Svjetsko prvenstvo i kup.

Koliko je tomu kumovala zemljopisna posebnost Lošinja i njegova okruženja, a koliko odlična organizacija lanjske utrke Uremović ne želi spekulirati. Ključno je, kaže, da je natjecanje u samo godinu dana prešlo iz C2 u C1 što je veliki uspjeh ne samo u biciklizmu nego u ukupnom svjetskom sportskom nadmetanju. Staza utrke vrlo je izazovna. Start je na vrhu brda Sv. Ivan 256 metara nad morem, a cilj na morskoj rivi Velog Lošinja. "Osim natjecanja, koje je vrijedno jer sudionici skupljaju bodove za Svjetsko prvenstvo i kup te Hrvatski kup, projekt vidimo i kao prigodu za promociju destinacije i aktivaciju predsezone", ističe Uremović. Organizaciju utrke uz lokalni klub Napoleon supotpisuje i biciklistički klub Trbovlje iz istoimenog slovenskog grada s kojim surađuju godinama.

Veliku potporu su, navodi, dobili i od gradskog poglavarstva i turističke zajednice Mali Lošinj te udruga s Cresa. "Udružili smo različite interesne strane na lokalnoj razni te ekipu iz druge države i biciklističkom utrkom koja ima potencijal za upisati se dugoročno u prestižni UCI kalendar otvorit ćemo ovu turističku sezonu uspješnije nego prethodnih godina", zaključuje Uremović. Ne skriva kako se u Napoleonu nadaju da će s ovom utrkom i odjekom koji će ona zasigurno imati među biciklistima u europskim okvirima, ali i dalje, dogodine privući još više i natjecatelja i gostiju na Lošinj.

Komentirajte prvi

New Report

Close