Uspješne poduzetničke priče ostvarene sredstvima iz EU fondova

Foto: PD Foto: PD

Poduzetnici iz Zagrebačke županije koji su razvili poslovanje zahvaljujući sredstvima iz EU fondova predstavit će svoje priče 8. srpnja u Zaprešiću na Sajmu EU fondova.

Da nije bilo sufinanciranja iz EU fondova, danas ne bismo došli do finalnog proizvoda u ovom obimu. Naime, u jednom smo trenutku "zapeli" u dijelu razvoja proizvoda i trebali smo novac kojim ćemo završiti inovativni razvojni plan i spasonosno rješenje je stiglo u vidu EU natječaja za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća, pojašnjava Elvir Šaškin, vlasnik tvrtke Medelto koja se bavi prirodnim preparatima za oralnu higijenu.  Oko milijun i dvjesto tisuća kuna tvrtka je uložila za dovršetak formulacije proizvoda, tehnološku pripremu za početak proizvodnje, dizajn, branding i marketinški plan te iznimno važnu proizvodnju nulte serije koja je bila nužna za registraciju i testiranje proizvoda s potencijalnim kupcima. Iz fonda EU za regionalni razvoj, tvrtka je dobila 90% sufinanciranja ukupne vrijednosti projekta, oko milijun i trinaest tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Ovo je tek jedna u nizu uspješno ostvarenih poduzetničkih priča iz Zagrebačke županije koje su, svaka na svoj način, brže i bolje zaokružene zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Neke od tih priča poduzetnici će predstaviti 8. srpnja u Zaprešiću na Sajmu EU fondova na Trgu Ivana Pavla II. od 10 do 14 sati, koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Vinar Mladen Papak svoj je san o obiteljskoj vinariji u srcu svojih vinograda koji se nalaze na najistočnijem hrvatskom vinorodnom položaju, na obroncima Fruške gore, od početka ostvarivao uz pomoć europskog novca. Na temelju projektne dokumentacije, javo se na natječaj u okviru potpore sektoru vina za izgradnju i opremanje vinarije. Vinariju je izgradio 2016. godine, a od uloženih milijun i 800 tisuća kuna, dobio je 750 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava.

- To nam je jako puno pomoglo, pa zamislite da vam netko za projekt da 750 tisuća kuna koje ne morate vratiti. Prijavili smo se i na natječaj E-impuls za opremu u vinarstvu i tu smo dobili 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a znamo koliko je kvalitetna oprema skupa, priča Mladen Papak, vlasnik obrta za vinogradarstvo Vitis i savjetuje svima koji se ozbiljno žele baviti biznisom da obvezno koriste EU fondove.

Mladi poljoprivrednik Tomica Mance 2016. godine je sa svojim OPG-om za proizvodnju aronije, bazge i borovnice prošao na natječaju za mlade poljoprivrednike i dobio 50 tisuća eura bespovratne potpore za kupnju dodatnog zemljišta, dodatnih sadnica borovnice i bazge te izgradnju novog sustava obrane od tuče.

- Ne bismo tada to mogli isfinancirati sami, tako da su nam ti novci jako dobro došli, sad razmatramo da se prijavimo na natječaj za dopunsku djelatnost OPG-ova, dakle prerada ili turizam, kaže Tomica Mance.

Uz financijsku potporu Zagrebačke županije i grada Velike Gorice, Distirbutivni centar za voće i povrće uspio je izgraditi prvu fazu zgrade pakirnice i linije za pakiranje. No, ključno za opstanak bilo je izgraditi vlastitu skladišnu infrastrukturu, jer bez toga više ne bi bili konkurentni ni na domaćem niti na europskom tržištu.

- Zato smo se 2015. javili na prvi natječaj u okviru programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede i od 27 milijuna kuna kolika je bila ukupna vrijednost projekta, odobreno nam je maksimalnih 90% sufinanciranja iz fondova EU, dakle dobii smo 23 i pol miijuna kuna bespovratnih sredstava i zahvaljujući tome smo opstali na tržištu, ističe Hrvoje Bunjevac direktor Distributivnog centra za voće i povrće iz Velike Gorice. 

A zahvaljujući mjeri potpore za samozapošljavanje, gospođa Zvjezdana Zizi Budišćak svoj je hobi pretvorila u ozbiljan posao.

- Preko Zavoda za zapošljavanje dobila sam 25 tisuća kuna za otvaranje obrta za proizvodnju ručno rađenih i personaliziranih svijeća. Od toga su prošle četiri godine i danas imam potrebu za proširenjem proizvodnje, jer moje svijeće su na svim kontinentima, govori simpatična Zvjezdana koja se užurbano priprema za zaprešićki Sajam EU fondova, kao i svi ostali poduzetnici koji će 8. srpnja na glavnom gradskom trgu od 10 do 14 sati s posjetiteljima rado podijeliti svoja dobra iskustva i savjetovati ih kako da to i sami ostvare. U sklopu izložbenog prostora, posjetitelji će također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade.

Sajam EU fondova dio je informativno-edukativnog događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova” namijenjenog svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem sajmova, interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, posjetitelji uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta, smanjenja nejednakosti i jačanja regionalnoga razvoja te unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve