Pametni gradovi 2018. – o projektu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2018. u 09:30
Pametni gradovi 2018

Hrvatska ima ukupno 128 gradova, no koliko je među njima pametnih gradova? Mogu li, kako i u kojim segmentima postati pametniji? Koliko hrvatski gradovi ulažu u unaprjeđenje infrastrukture i koliko u tim ulaganjima vode računa o pametnim tehnološkim rješenjima?

Odgovor na to pitanje četvrtu godinu zaredom pružit će projekt Pametni gradovi – gradovi budućnosti, čiji je cilj promocija 'smart city' i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanje opće svijesti o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika. 

Financijska agencija (FINA) je objavila analizu poslovanja pet hrvatskih gradova koji su na konferenciji Pametni gradovi u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista proglašeni pametnima u 2017. godini. Rezultati pokazuju da su Split, Karlovac, Makarska, Koprivnica i Poreč u 2016. godini imali više od 10.000 poduzetnika, pri čemu ih je najviše (6500) bilo koncentrirano u Splitu, a najmanje (530) u Makarskoj. Ukupna ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u tih pet gradova u 2016. godini iznosila je 11,7 milijardi kuna, što je udio od 6,7 % u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u Hrvatskoj koja iznosi 173,5 milijardi kuna.

Podatak je to koji pokazuje važnost pametnih gradova za budućnost države, a Poslovni dnevnik i Večernji list u 2018.  godini  pozivaju sve gradove da se prijave na natječaj i ponesu nagradu u nekoj od pet kategorija
1) Pametna digitalizacija
2) Pametna uprava
3) Pametan odgoj
4) Pametna energetika/okoliš 
5) Pametan promet

U 2018. godini po drugi put nagrađujemo i kompanije za uvođenje pametnih procesa u poslovanje, a sve one koji su u 2017. modernizirali svoje poslovne procese uvođenjem neke vrste pametnih digitalnih rješenja. Stoga pozivamo kompanije da se prijave te budu nagrađene priznanjem za inovativnost u poslovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close