Podižemo ekonomsku pismenost i potičemo poduzetničku klimu

Autor: Marta Duić , 29. listopad 2015. u 22:00
Naša vizija jest razviti se u vodeću neprofitnu udrugu koja stvara društvo u kojem se ekonomska pismenost i znanje prepoznaje kao jedan od ključnih segmenata razvoja društva

Ekonomska klinika kao akademska sredina pomaže u razvoju svojih članova, koji svoje znanje i vještine stavljaju na raspolaganje svim zainteresiranim skupinama.

Projekt Ekonomska klinika koji je pokrenut na kolegiju Menadžment promjena na diplomskom studiju pod vodstvom profesora Mislava Ante Omazića i danas doprinosi zajednici, a studenti se radom u klinici pripremaju za realan poslovni svijet. Josip Golub, student Ekonomskog fakulteta koji je dio ovog projekta i jedan od osnivača Ekonomske klinike objašnjava kako je cilj na kolegiju bio napraviti društveno odgovoran projekt koji će doprinijeti zajednici u kojoj živimo, a po završetku projekta shvatili su da Ekonomska klinika ima veliki potencijal za napredak i razvoj te su je odlučili pretvoriti u neprofitnu organizaciju.

U svega pola godine poslovanja, ovi poduzetni studenti ekonomije su uspješno riješili 56 slučaja, a još je barem 10 slučajeva u procesu rješavanja. "Naša vizija jest razviti se u vodeću neprofitnu udrugu koja stvara društvo u kojem se ekonomska pismenost i znanje prepoznaje kao jedan od ključnih segmenata razvoja društva. Pritom naša misija je poticati sustavni rad i napredak koji omogućava svim sudionicima višu razinu znanja i osviještenosti", tvrdi Josip Golub.

 

56poslovnih

slučajeva riješili su studenti članovi Ekonomske klinike u samo pola godine

Edukacije i radionice
Osnivači Ekonomske klinike su studenti Andrej Hanzir, Emanuel Glasnović, David Habek, Josip Golub, Katarina Guja i Marin Grubić. Golub nam otkriva kako Ekonomska klinika trenutno ima 27 članova, a zbog velikog broja upita te širenja Ekonomske klinike u smjeru dodatnih edukacija i radionica, trenutno se vrši regrutacija novih članova. Napominje kako studenti mogu postati dijelom tima putem prijava na web stranici Ekonomske klinike nakon čega prolaze kroz proces selekcije koji uključuje nekoliko razina testiranja. "Rad u Klinici sve nas dodatno priprema za rad u poslovnom sektoru, ali i omogućava svakom članu razvoj na različitim razinama. Osim dodatnih znanja koje dobivamo kroz različite interne edukacije te kroz rad s mentorima, različitim institucijama i vanjskim suradnicima, dobivamo i uvid u različite poslovne probleme koje nastojimo riješiti. Svaki slučaj koji zaprimimo se razlikuje od prethodnog te zahtijeva drugačija znanja, vještine i istraživanja kako bi ga se uspješno moglo riješiti", kaže Golub.

Temelji za bolje društvo
Kako kaže, u samim početcima rada klinike mentorstvo profesora Mislava Ante Omazića te asistenata Mislava Radića i Rebeke Danijele Vlahov mnogo je pomoglo u razradi i razvoju ideje, kao i znanje, upornost i timski rad svakog od članova tima, za koje kaže da su se potpuno predali radu na ovom projektu. Osim profesora i asistenata svaki tim imao je i mentore iz poslovnog sektora koji su pomagali u razvoju ideje. Studenti su u ovoj neprofitnoj organizaciji podijeljeni u funkcijske, savjetodavne i projektne skupine. Glavna podjela unutar Ekonomske klinike je na četiri područja koja uključuju marketing, poduzetništvo, financije i računovodstvo.

Studentima se omogućuje da iskoriste svoja znanja na više različitih načina, od realizacije projekata do toga da rada na različitim slučajevima. Golub napominje kako je cilj svakoga člana Ekonomske klinike raditi na stvaranju temelja za bolje i konkurentnije društvo, a Ekonomska klinika kao akademska sredina pomaže u razvoju svojih članova koji stavljaju na raspolaganje svoje znanje i vještine na raspolaganje svim zainteresiranim skupinama. Tvrdi kako je cilj radom Klinike povećati sposobnost samostalnog rješavanja nadolazećih problema ekonomske prirode u svim društvenim skupinama. Pred sebe su postavili i cilj udruge te planiraju sustavno doprinositi podizanju razine ekonomske pismenosti u društvu te poticati poduzetničku klimu u Hrvatskoj. "Nudimo usluge građanima, poduzetnicima s naglaskom na mlade poduzetnike i socijalne poduzetnike te neprofitnim organizacijama.

Za nas ovaj posao predstavlja priliku da primijenimo znanja stečena na fakultetu te da svojim znanjima doprinesemo zajednici u kojoj živimo. Također, radom u Klinici razvijamo nove vještine i znanja, poput timskog rada, komunikacijskih vještina i analitičkog razmišljanja. Smatramo da je vrlo bitno već tijekom studija steći uvid u realne poslovne probleme i socijalnu perspektivu koja proizlazi iz različitih ekonomskih međuovisnosti", kaže Golub i poručuje kako je za njih najveće postignuće to što se Ekonomska klinika razvila od same ideje do uspješne udruge koja je u prvih šest mjeseci djelovanja riješila veliki broj različitih problema građana i poduzetnika. Otkrio nam je kako će ove akademske godine uz standardna savjetovanja organizirati i nekoliko radionica i edukacija namijenjenih građanima, poljoprivrednicima i mladim poduzetnicima. Također, planiraju izdati i nekoliko publikacija namijenjenih za podizanju razine ekonomske pismenosti u društvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close