‘Mirnije spavam, CO nam pomaže zaštititi vinograde’

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2017. u 13:03
Vinarija Veralda nalazi se između Brtonigle i Buja, Foto: Pixsell

Luciano Visintin, vinar koje je pobijedilo na prestižnom Decanteru.

Autohtona istarska vinska sorta teran pretočena u Istrian, vino nastana Visintina prošle je godine na najpoznatijem svjetskom vinskom natjecanju Decanteru proglašena najboljim monosortnim crnim vinom. 
Te su godine Visintin i Istrian u Londonu odnijeli laskavu titulu “Platinum – Best in Show”, najvišu takvu u povijesti hrvatske vinarske industrije, kao i visokih 95 bo-dova u kategoriji vina cjenovnog ranga iznad 15 funti. No, impresivan rezultat nije samo odlična reklama za Visintinovu vinariju Veralda smještenu između Brtonigle i Buja već i za čitavu Istarsku regiju, a u konačnici i Hrvatske kao poželjne destinacije.

Riječi su to kojima je vlasnik prokomentirao lanjske  uspjehe, ali i dobar povod za pitanje – što ako sljedeće sezone ostanu bez uroda? Iako je iza Veralde i Visintina pregršt sati marljivoga rada, za gubitke su dovoljni tek jedno veće nevrijeme ili požar – faktori na koje niti jedna, pa tako ni ova poljoprivredna grana nije imuna. No, za početak valja naglasiti one dobre strane cijele priče po kojima je ova vinarija i postala poznata.  

“Vinarstvom se bavim već dva desetljeća u kojima neprekidno nastojim proizvesti nove kombinacije okusa i mirisa vina, nove note koje će se zapamtiti, kao i trenutak u kojem su se konzumirali. Ove smo godine izvezli naša vina i u Kaliforniju te smo ponovno na ovogodišnjem Decanteru prošli i više no zapaženo. Posebno smo ponosni što se radi o autohtonim sortama koje su se istaknule među svjetskim vinima i uz to smo poznati i po inovacijama kao što je rosé napravljen od terana.

Naš pristup vinu podrazumijeva proizvodnju svježih i lepršavih vina, dok smo najsret-niji kada napravimo nešto što se ranije činilo nemogućim”, ispričao je vlasnik. Stoga ne iznenađuje ni da su o Veraldi proteklih nekoliko godina pisali i brojni domaći i strani mediji posvećeni gastronomiji i enologiji. 

Sada već gotovo zvjezdani status Veralda je uz ‘Platinum – Best in Show’ osigurala i drugim nagradama kao što su brončane medalje za malvaziju, za rose od terana te za pjenušac od terana. Veraldina su vina došla i do Finske i diljem Europe, a nagrade koje nižu izvrsna su referenca pri sklapanju novih partnerstava diljem svijeta. Na kartu svjetski poznatih vinara upisali su se odavna, što je tržišna pozicija kakvu onda treba i očuvati. 

Konkurentnost proizvodnje može se postići samo ako se unaprijed misli na sve potencijalne izazove koji se na tom putu mogu dogoditi, a oko 25 hektara vinograda koliko Veralda danas broji zaslužuje upravo takav odgovoran i promišljen tretman. 

“Vremenske nepogode, a posebice tuča spadaju u neke od najvećih strahova nas vinogradara, ali se Croatia osiguranje (CO) pobrinula da ipak mirnije spavamo”, kazao je Visintin. Naime, u ljetnim mjesecima, za vinogradare najvažnijem dijelu godine, ljetne oluje i neverini kakvi su i prošlog vikenda pogodili veći dio zemlje uključujući i istarsko područje nisu nikakva rijetkost. “Ipak, razmišljajući o  budućnosti, o našem poslovanju i znajući da u brizi oko rezultata našeg rada imamo partne-ra kao što je CO, osjećamo se zaštićeno”, dodao je na kraju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close