Švigir: Kontroling mora biti navigator prema dugoročnim ciljevima

Autor: Andreja Švigir , 04. svibanj 2017. u 22:00
Andreja Švigir, konzultantica i suvlasnica poduzeća Altius savjetovanje/Petar Glebov/PIXSELL.

Dolazi novo kontrolersko doba koje za kontrolere znači razvoj integriranog sustava izvještavanja.

Promjene koje se događaju na području upravljanja nikada nisu bile brže. One i pred kontroling stavljaju nove izazove.

Kontroling je već odavno prestao biti pratiteljem samo operativnih ciljeva. On se danas sve više usmjerava prema održivom razvoju i postaje konzultant menadžmenta za ostvarivanje dugoročnih ciljeva. Zahtjevi za transparentnošću poslovanja od sustava izvještavanja traže određivanje ne samo financijskih, već i nefinancijskih KPI-eva. To za kontrolere znači da je vrijeme integriranog izvještavanja ispred nas. Iz svega navedenog možemo zaključiti – pred kontrolerima je novo doba! Jedna od naših najvećih stručnjakinja za kontroling i predavačica u PCZ-u mr. sc. Andreja Švigir odgovara na pitanja o novim trendovima u kontrolingu.

Deveta Altiusova kontroling konferencija je ispred nas. Altius je poznat po pomicanju kontrolerskih granica. Što ste nam pripremili ove godine?
Tema naše ovogodišnje konferencije govori o ulozi kontrolinga u izgradnji održivog razvoja i kreiranju društveno odgovornog poslovanja. Naime, društveno odgovorno poslovanje postaje imperativ modernog upravljanja bez kojeg će ostvarivanje kratkoročnih, ali i dugoročnih ciljeva biti nemoguće. Uloga kontrolinga u tom kontekstu je da potiče menadžment u njihovom ostvarivanju. Dolazi novo kontrolersko doba koja za kontrolere znači razvoj integriranog sustava izvještavanja. Ovak sustav izvještavanja osim financijskih uključuje i nefinancijske performanse poduzeća koje često nije lako izmjerit i vrednovat.

Spomenuli ste nefinancijsko izvještavanje. O čemu se radi?
Od 1. siječnja 2017. godine svi subjekti od javnog interesa imaju zakonsku obvezu sastavljati nefinancijske izvještaje. Međutim, iz Direktive EU se može jasno iščitati kako se sva, a ne samo velika poduzeća potiču da objavljuju nefinacijske informacije. U suprotnom teško će ostvarivati suradnju s poduzećima koja njeguju upravljanje temeljeno na održivom razvoju i koja potiču društveno odgovorno poslovanje. Objavljivanje nefinancijskih informacija ukazuje na način na koji poduzeća ostvaruju svoje rezultate. Interesantna činjenica za kontroling je da se u tom kontekstu trebaju kreirati nefinancijski KPI praćenja uspješnosti poslovanja što će za kontrolere biti pravi izazov. Razvija je jedan potpuno novi sustav izvještavanja koji se zove integrirano izvještavanje. 

Razvijaju li se standardi kontrolinga u tom smjeru? Što o tome kaže IGC krovna organizacija kontrolera?
Standardi kontrolinga se još uvijek ne razvijaju u tom smjeru, ali to je nešto o čemu se intenzivno raspravlja. Međutim, važno je napomenuti da je IGC kreirao model procesa kontrolinga koji uključuje strateške ciljeve, prognoziranje, kontroling projekata i investicija te kontroling R&D funkcije. Ovi procesi ukazuju na dugoročnu usmjerenost kontrolinga što je važna činjenica. Takva usmjerenost u pravilu rezultira održivim razvojem koji teži ostvarivanju dugoročnih ciljeve. Poduzeće od takve poslovne politike ima mnoštvo nematerijalnih koristi za koje kontroling u ovom trenutku pronalazi načine praćenja i mjerenja.
Prepoznaje li hrvatsko gospodarstvo važnost kontrolinga. Svjedoci smo situacije u našem najvećem koncernu Agrokor. Što su radili kontroleri u Agrokoru?
Možda je bolje zapitati se što su radili menadžeri u Agrokoru ili što je radio vlasnik Agrokora? Naravno, time nikako ne želimo otkloniti odgovornost kontrolera. Međutim, menadžmentu koji ne želi slušati niti jedan kontroling ne može pomoći. Problem Agrokora puno je dublji, ali svaki se nadovezuje na činjenicu da je kompanija prerasla ideju obiteljskog upravljanja koja se u Agrokoru godinama njegovala. Na žalost menadžment, osobito vlasnici često misle ako su dobro upravljali u jednoj fazi životnog vijeka kompanije da će dobro upravljati u svakoj fazi. Takvo razmišljanje na žalost je početak kraja koji su doživjele mnoge hrvatske kompanije. Unatoč tome, vjerujemo da će Agrokor pronaći put izlaska iz krize u kojoj se našao i mi mu na tom putu želimo puno sreće.

Okrenimo se vedrijim temama. A to je Orange Frog. Altius je za Hrvatsku dobio licencu za izvođenje harvardskog programa Orange Frog. O čemu se radi?
Da, zadovoljni smo što je Altius dobio ovu vrijednu licencu. Altius je oduvijek njegovao holistički pristup i edukacijama i projektu uvođenja kontrolinga. Orange Frog je program koji priprema pojedince i timove na uvođenje promjena, a uvođenje kontrolinga je sasvim sigurno jedna od njih. I to ne jednostavna. Program se temelji na priči o otoku na kojem u četiri bare žive žabe, međutim jedna je drugačija, jer se lakše prilagođava promjenama i puna je ideja. Ta činjenica joj donosi narančaste pjegice. Kako reagira ona sama, ali i okolina neka ostane tajnom i neka potakne čitatelje da dođu na ovu jedinstvenu radionicu. Ona nam pomaže da stvaramo organizaciju promjena.

Menadžment

Kakav kontroling treba današnjim menadžerima?
Treba im prije svega kontroling koji se neće ponašati oportunistički, već onaj koji će imati stručne hrabrosti kuditi kada je to potrebno, ali i hvaliti kada je to potrebno. Treba nam kontroling koji će biti navigator prema dugoročnim ciljevima i održivom razvoju. Što je još važnije treba nam i takav menadžment.

Komentirajte prvi

New Report

Close