Žene i dalje teško ulaze u svijet američkih brokeraja

Autor: Tomislav Pili , 14. lipanj 2018. u 22:00
Foto: Priya Karani, direktorica trgovanja dioničkim izvedenicama u banci BarclaysREUTERS

Velike banke postale svjesne potrebe spolne raznolikosti.

Zbog pritiska dioničara koji žele vidjeti više spolne raznolikosti, velike banke s Wall Streeta počele su organizirati programe zapošljavanja žena u trgovanju vrijednosnicama koje se desetljećima smatra “teritorijem alfa-mužjaka”. Međutim, iako su učinjeni pomaci nabolje, trenutno tek svaka 10. osoba koja trguje vrijednosnicama u američkim brokerajima je ženskog spola, piše Reuters.

Reputacija branše

Diplomantice američkih fakulteta teško se odlučuju za karijeru u brokerskim odjelima financijskih divova, upravo zbog reputacije te branše, ali i zato jer smatraju da nemaju potrebne kvalifikacije. “Nikad nisam bila zainteresirana za karijeru u trgovanju vrijednosnicama u banci jer nisam znala da to može biti opcija”, kaže Priya Karani, direktorica trgovanja dioničkim izvedenicama u banci Barclays. Karani je prije deset godina diplomirala biomedicinsko inženjerstvo, a sada sudjeluje u naporima Barclaysa u privlačenju žena u brokerske poslove upoznajući studentice sa svojim poslom. No, Karani je među rijetkim ženama u tom poslu.

Prema podacima američkog financijskog regulatora koji nadzire brokeraje, krajem prošle godine u tim je tvrtkama radilo 28 posto žena. No, isključivo na poslovima trgovanja radi između 12 i 15 posto žena, procjenjuje tvrtka za pronalaženje kadrova Sheffield Haworth.

 

15 posto

žena radi u američkim brokerajima isključivo na trgovanju

Informiranje studentica

Osim Barclaysa, programe privlačenja žena imaju i druge banke. Citigroup na fakultetima informira studentice o perspektivama karijere u financijama. JPMorgan Chase već dvije godine provodi interni program Žene koje trguju, ističe Claudia Jury, direktorica trgovanja valutama. Od 2016. banka je kroz taj program zaposlila 30 brokerica, kaže Jury. Goldman Sachs lani je započeo sa svojom Brokerskom akademijom u Londonu ponudivši osmomjesečnu edukaciju i praksu i za 16 studentica.

Iako banka tvrdi kako u budućnosti želi da polovica radne snage budu žene, ipak priznaje da je brokerski odjel daleko od tog cilja. A zapošljavanje brokerica ima i poslovnog smisla, tvrdi David Hesketh, direktor londonskog startupa TradingHub. Istraživanja su pokazala da brokerice preuzimaju manje rizika te upola manje krše pravila od muških kolega. Ukupno gledajući, više brokerica u timu može se uobličiti u više brokerskih provizija te manje naplaćenih kazni. S obzirom da kazne znaju doseći i po nekoliko stotina milijuna dolara, to je nemala ušteda.

Komentirajte prvi

New Report

Close