Želite reinvestirati svoju dobit? Evo što trebate o tome znati…

Autor: Mazars Cinotti , 12. ožujak 2014. u 14:47
Thinkstock

Uspješna poslovna godina donosi sa sobom pozitivan rezultat te godine, odnosno dobit. No, dobit za sobom nosi i porez na dobit u iznosu od 20%.

Uspješna poslovna godina donosi sa sobom pozitivan rezultat te godine, odnosno dobit. No, dobit za sobom nosi i porez na dobit u iznosu od 20%. S obzirom da bi vlasnik pri isplati dobiti (dividendi) morao platiti porez na dohodak od 12% i pripadajući prirez, mnoga društva koja su ostvarila dobre poslovne rezultate iskoristiti će mogućnost da reinvestiraju ostvarenu dobit. Dobit koju društvo namijeni za reinvestiranje trebala bi ponajprije poslužiti za unapređenje poslovanja, učvršćivanje položaja društva na tržištu te razvoj, a tek potom kao porezna olakšica.

Takvu vrstu porezne olakšice mogu koristiti sva društva koja su u poreznom razdoblju 2013. godine ostvarili pozitivnu razliku prihoda i rashoda, odnosno „računovodstvenu dobit“ pod sljedećim uvjetima:

  • da je dobit ili dio dobiti poreznog razdoblja za koje se podnosi prijava poreza na dobit uporabljena za povećanje temeljnog kapitala i
  • da je u sudskom registru, sukladno posebnim propisima, upisano povećanje temeljnog kapitala u visini reinvestirane dobiti i
  • da dobit nije ostvarena u bankarskom odnosno financijskom nebankarskom sektoru.

Navedena dobit se iskazuje pod rednim brojem 3 PD obrasca, uz uvjet da društvo nema nepokrivenih gubitaka iz prethodnih godina. Naime, prema Zakonu o trgovačkim društvima za ostvarenje porezne olakšice u okviru reinvestirane dobiti, nužno je da porezni obveznik (poduzetnik, društvo) može isplatiti dobit poreznog razdoblja. Nastavno na isti, da bi se dobit mogla isplatiti potrebno je pokriti prethodno ostvarene gubitke (računovodstvene gubitke). Iznos tako reinvestirane dobiti iskazuje se pod rednim brojem 28 PD obrasca kao umanjenje osnovice za oporezivanje. Bitno je napomenuti da se reinvestirati može dio ostvarene dobiti ili ukupan iznos.

Ukoliko mislite iskoristiti ovu poreznu olakšicu, imajte na umu, da vam je potrebno pozitivno revizorsko mišljenje vaših godišnjih financijskih izvještaja (revidirana  financijska izvješća ne smiju biti starija od 8 mjeseci). Tek nakon što revizori provedu punu reviziju te donesu pozitivno mišljenje, podnosi se prijava za upis u sudski registar u svrhu povećanja temeljnog kapitala. Obveza imenovanja revizora odnosi se na sve poduzetnike koji odluče reinvestirati dobit, bez obzira jesu li oni obveznici revizije u redovnom postupku ili ne.

Društvo koje je ispunilo sve postavljene uvjete te je odlučio reinvestirati dobit obvezno je Poreznoj upravi dostaviti uz prijavu poreza na dobit (ili najkasnije u roku 6 mjeseci nakon isteka roka za podnošenje prijave poreza na dobitak) i sljedeće dokumente:

  • dokaz da je u sudskom registru upisano povećanje temeljnog kapitala u visini reinvestirane dobiti;
  • odluku o uporabi dobitaka ostvarenog u poreznom razdoblju za koje se prijava podnosi;
  • pregled stanja kapitala i pričuva nakon što je u sudskom registru proveden postupak povećanja temeljnog kapitala za reinvestiranu dobit.

Društvo koje ne izvrši obvezu dostave dokaza iz sudskog registra o povećanju temeljnog kapitala u visini reinvestirane dobiti, obvezno je napraviti ispravak prijave poreza na dobit.

Zaključak

Ukoliko ste ostvarili dobit u 2013. godini i zadovoljavate sve postavljene uvjete, razmislite o mogućnosti reinvestiranja iste te povećanjem temeljnog kapitala ostvarite pravo na poreznu uštedu i osnažite svoju financijsku poziciju Također, imajte na umu da proces reinvestiranja dobiti iziskuje određene troškove (revizor, javni bilježnik) te ako nije ostvarena „odgovarajuća razina dobiti“ ti troškovi mogu biti veći od poreznih ušteda. Nadalje, niti Zakonom a niti Pravilnikom nije predviđen rok do kojeg se treba zadržati reinvestirana dobit u temeljnom kapitalu, stoga do promjene propisa ili mišljenja u svezi toga, smatramo da je to trajno povećanje temeljnog kapitala. Naime, naknadno smanjenje temeljnog kapitala (koji je povećan reinvestiranom dobiti) može dovesti do povećanja osnovice poreza na dobit, odnosno ne priznavanja prethodno umanjene.

Članak napisao Mazars Cinotti Consulting

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close