Evo zašto mnoge hrvatske tvrtke odlaze u inozemstvo i otvaraju sjedišta izvan zemlje

Autor: Marta Duić , 12. travanj 2016. u 10:13
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Saša Cvetojević preseljenje vidi kao uobičajeno praksu i složenost poslovanja u Hrvatskoj.

Sele u inozemstvo jer je to uobičajena praksa. Uglavnom, prilikom investicije ozbiljan strani fond traži da se tvrtka inkorporira u nekom okruženju koje je njemu poznato, gdje zna pravila igre i gdje procijeni da će njegova investicija biti sigurnija.

Što se radi o većim iznosima, pritisak na relokaciju je veći. Prve, tzv. seed ili čak preseed runde financiranja, one do 100.000 eura, strani fondovi uglavnom mogu investirati i u zemlji porijekla, poput Hrvatske. Drugi razlog selidbe je i jednostavnost obavljanja poslova u modernoj – digitalnoj ekonomiji te blizina velikih tržišta. U Hrvatskoj su procedure strahovito komplicirane, sve je preregulirano. Tijekovi novca i roba u i iz Hrvatske još su uvijek neusporedivo kompliciraniji nego, primjerice, u SAD-u.

Biste li i vi to učinili i zašto?
Jedna od mojih investicija – Repsly, bivši Salespod, već je odavno u SAD-u sa sjedištem tvrtke u Bostonu. Tamo se obavlja prodaja i marketing, ali razvoj je ostao u Hrvatskoj. Ovdje zapošljavamo ljude i imamo registriranu d.o.o. tvrtku koja zapošljava daleko više ljudi nego ona u SAD-u, ovdje se plaća poreze, radi na razvoju novih proizvoda, te obavlja i poslove prodaje u Hrvatskoj. No, za prodaju na svjetskom tržištu tvrtka sa SAD adresom daleko je ozbiljnija i bolje prihvaćena kod kupaca. Stoga, da investitori koji su uložili više od dva milijuna dolara nisu zahtijevali selidbu, prije ili kasnije bili bi, zbog jednostavnosti poslovanja, prisiljeni na to.

Koje su glavne prepreke u našoj zemlji koje poduzetnike "tjeraju" na takve odluke?
Ne postoje "glavne prepreke", poslovanje u Hrvatskoj je prepreka samo za sebe, od zakona do nedovoljne potpore institucija. 

Komentari (10)
Pogledajte sve

eto zato odlaze,
pitanje premijeru; jes’ ti ono Tim bio u Kanadi il’ u Bosni, pa daj poduzmi neke korake za sve poduzetnike, koji još nisu otišli iz Hrvatske, jer će ti uhljebi uskoro početi glodati jasle, ako ne znaš, otiđi u Njemačku i prepisuj

zato jer im na kupnju i korištenje osobnog automobila nije porezno priznato davanje za iznos PDV-a, dok se državnim uhljebima dodatno uvećava plaća zbog korištenja službenog vozila 24 sata, koji onda ganjaju svi iz obitelji, kod nekih i šira obitelj, te ponekad i susjedi, naravno da ta dodatno uvećana plaća, uhljebima opet povisuje osnovicu za mirovinu, koju će na kraju opet plaćati, zamislite tko, pa novi mladi Rimci, Prpići , ali neće državni Drpići

Zašto mnoge hrvatske tvrtke odlaze u inozemstvo i otvaraju sjedišta izvan zemlje ?

“Na šalteru u Poreznoj: Ja: treba mi potvrda da nemam porezni dug.
Čovjek na šalteru: (tipka nešto… gleda…) Ali vi imate dug – 178 kn.
Ja: Mogu li to platiti sada…
On: Možete, ali tek nakon 3 dana to će biti vidljivo u našoj bazi podataka…
Nakon tri dana: Ja: Evo, platila sam dug mogu li dobiti potvrdu da nisam dužna…
On: Da, platili ste dug, ali ako želite potvrdu morate platiti 40 kuna biljega.
Ja: gdje?
On: U pošti.
Nakon 2 sata. Ja: Evo, tu su biljezi, trebam potvrdu…
On: Izvolite (daje mi papir na kojem piše: ..dana 11.4. dužna je 0,06 kn).
Ja: Oprostite, otkud ovih 6 lipa?.. Meni treba potvrda da nisam dužna, a ne da sam dužna….
On: To su kamate koje su obračunate u međuvremenu…”,
stoji u objavi ove frustrirane građanke na facebooku.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/44682/Donosimo-jo%C5%A1-jedan-frustriraju%C4%87i-primjer-za%C5%A1to-ljudi-napu%C5%A1taju-Hrvatsku.htm

Zašto mnoge hrvatske tvrtke odlaze u inozemstvo i otvaraju sjedišta izvan zemlje ?

Zato što su u Hrvatskoj najveći porezi na svijetu , čak njih 572 pod raznim imenima.

To jednostavno nitko živ nezna nabrojiti šta sve Hrvatski poduzetnici moraju platiti , i nikada kraja tom plaćanju , porezi se znaju mjenjati i nekoliko puta godišnje , neki i retroaktivno.

Recimo porez na dobit:

-20 % ,
+12 % ,
+18 % prirez Zgb,
+25 % PDV…..nikada kraja oporezivanju….

New Report

Close