Zajmovi tvrtkama nastavljaju pad, investicije iznimka

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2017. u 22:00
Ukupni krediti u padu od svibnja 2012./Fotolia

Ukupno krediti na godišnjoj razini manji 2,5 milijardi kuna, u drugom kvartalu banke pooštrile uvjete.

Krediti za investicije poduzećima jedina su iznimka u trendu pojačanog razduživanja poslovnog sektora. U lipnju je ta vrsta zajmova ostvarila blagi rast u odnosu na isto vrijeme lani, plus je iznosio 0,6 posto i krajem mjeseca dosegnuli su 31,2 milijarde kuna.  

U analizi kretanja kreditiranja poduzeća analitičari Raiffeisen banke podsjećaju  da su krediti za investicije bilježili kontinuirani pad na godišnjoj razini od svibnja 2012., a trend je prvi put preokrenut u ožujku ove godine. Gleda li se, pak, ukupna razina kreditiranja tvrtki, u šestom je ovogodišnjem mjesecu nastavljen pad na godišnjoj razini, mada je u odnosu na svibanj došlo do blagog povećanja od 0,6 posto.

Krediti poduzećima iznosili su 65 milijardi kuna, što je 360 milijuna kuna više nego mjesec prije, ali je na godišnjoj razini riječ o padu "teškom" pad od 2,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 posto.  "Time je nastavljen trend razduživanja poduzeća koji traje od svibnja 2012. Pad je predvođen je padom u kategoriji Krediti za obrtna sredstva u kojoj su krediti krajem lipnja iznosili 33,8 milijardi kuna te su na godišnjoj razini zabilježili pad od 7,5%", stoji u analizi.

Prema Hrvatskoj narodnoj banci, Anketa o kreditnoj aktivnosti ukazuju da je nakon šest uzastopnih tromjesečja ublažavanja standarda odobravanja kredita poduzećima, u drugom tromjesečju 2017. zabilježeno blago pooštravanje.  Na to je najviše djelovala percepcija rizika, objašnjavaju u Središnjoj banci. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Niz godina banke su rezale granu na kojoj sjede. Svih ovih godina, udovoljavali su državi i njenim kreditnim zahtjevima , dozvoljavali su državi da „istiskuje gospodarstvo sa kreditnog tržišta“!!!. Građanima kao razmaženim i sigurnim potrošačima „poklanjali su potrošačke kredite“ naravno uz „blagoslov osiguravajućih društava“!!! Zaboravljajući da su ti isti potrošači u većini zaposlenici upravo gospodarstva kome su uskraćivali kredite. Same gospodarstvenike „vukli su za nos“ kratkoročnim kreditiranjima a dugoročno kreditiranje limitirali su na prosječnu ročnost od dvije godine i sedam mjeseci!
I gle sad i dodatka: došlo je do smijene generacija u vodstvu banaka kao i do smijene generacija u gospodarstvu! Te promjene su korijenite i do sada nedovoljno istražene. Paušalno: na dijelu je veliko pospremanje. Bankari čiste bilance i nude zaoštrene uvijete kreditiranja, a poduzetnici ne investiraju i razdužuju se!!!!

New Report

Close