Za zapuštene poslovne prostore 5,63 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 07. svibanj 2015. u 22:01
Ministar Gordan Maras/M. Lukunić/PIXSELL

Ministar Maras spreman platiti malim i srednjim poduzetnicima renovaciju 600 poslovnih prostora u vlasništvu lokalne i državne uprave.

Ministar poduzetnišva i obrta, Gordan Maras, želi revitalizirati gotovo 600 poslovnih prostora koji su u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave.

Plan je da se potakne vlasnike takvih prostora da ih iznajme poduzetnicima po razumnoj cijeni, a posebice one nekorištene ili devastirane. Tu nastupa MINPO sa svojim programom teškim ukupno 5,63 milijuna kuna preko kojega će se malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima davati bespovratna sredstva za obnovu u stavljanje tih prostora u funkciju. Novac za ovaj program osiguran je preko Poduzetničkog impulsa za 2015., a sam natječaj za sufinanciranje će se provesti kroz dvije faze.

 

50tisuća

kuna najviši je iznos bespovratne potopore za obnovu lokala

Najniži iznos bespovratne potpore je 20 tisuća kuna, a najviši 50 tisuća kuna. Potpore se mogu potrošiti na uređenje i opremanje, prilagodbu, prenamjenu i proširenje poslovnog prostora te za njihovu prilagodbu osobama s invaliditetom. Maras očekuje da će osigurana sredstva biti dovoljna za 200-injak projekata, a ukoliko bude interes veći, ne isključuje mogućnost da dođe do rebalansa i dodatnog novca za tu svrhu. Rok za podnošenje prijava na prvi krug natječaja za sredstva iz programa je od 21. svibnja do 23. lipnja, a drugi krug u planu je u rujnu i listopadu.

Korisnici programa su mikro i mali poduzetnici koji imaju sklopljen ugovor o dugoročnom najmu poslovnih prostora u državnom vlasništvu. Procjenjuje se da će najviše takvih prostora, radi se uglavnom o lokalima površine od nekoliko četvornih metara do nekoliko stotina kvadrata, biti u Zagrebu. "Očekujem da će bar dio poslovnih prostora koji su sada prazni biti u funkciji, pa makar ih iznajmili za jednu kunu", kazao je Maras.

Komentirajte prvi

New Report

Close