Za poduzetnike novih 220 milijuna eura kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2016. u 15:07
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac/Goran Stanzl/PIXSELL

Sredstvima će se podržati bar 200 malih i srednjih poduzetnika i potaknuti otvaranje 800 novih radnih mjesta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su u srijedu sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta "ESIF Krediti za rast i razvoj", vrijedan 110 milijuna eura iz fondova EU, a kada se tomu dodaju i sredstva poslovnih banaka poduzetnicima će na raspolaganju biti ukupno 220 milijuna eura.

"Ovih 110 milijuna eura imaju potencijal očekivane realizacije povoljnih kredita za malo i srednje poduzetništvo u iznosu većem od 220 milijuna eura", istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je sporazum potpisala s predsjednikom Uprave HBOR-a Dušanom Tomaševićem. Novi je financijski instrument namijenjen mikro, malim i srednje velikim poduzetnicima u fazi rasta i razvoja, a u HBOR-u očekuju da će se time podržati bar 200 malih i srednjih poduzetnika i potaknuti otvaranje 800 novih radnih mjesta. Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) i dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala.

U okviru instrumenta "ESIF Krediti za rast i razvoj" poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti s rokom otplate do 12 godina, koji će se nuditi po povoljnoj kamatnoj stopi. Ministrica Žalac kaže kako će se očekuje da će kamatna stopa, kada HBOR raspiše javnu nabavu za poslovne banke, iznositi od 2 do 4 posto za krajnje korisnike, a poduzetnicima bi sredstva mogla biti plasirana sredinom 2017. godine. Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup EU sredstvima zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close