Vojko Obersnel: Rijeka će biti nositeljica razvoja lokalne zajednice

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Rijeka će tako 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, a želimo da se pozitivne posljedice ove prestižne titule osjete i po pitanju otvaranja novih radnih mjesta unutar kreativnih industrija.

Primorsko – goranska županija i grad Rijeka u petak su bili domaćini 29. ovogodišnjeg izdanja Poslovnog uzleta, edukativne manifestacije u organizaciji Poslovnog dnevnika, koja treću godinu za redom u prvi plan stavlja hrvatsko malo i srednje poduzetništvo. Tom je prilikom glavni urednik Poslovnog dnevnika, Mislav Šimatović, naglasio da upravo male i srednje poduzetnike možemo nazvati pokretačkom snagom hrvatskoga gospodarstva. "Govorimo o sektoru koji zapošljava 65 posto ukupnog broja zaposlenih građana, generira preko 50 posto BDP-a te čini 99 posto svih registriranih tvrtki u Hrvatskoj. Naš je projekt namijenjen promociji te edukaciji malog i srednjeg poduzetništva kako bi oni vlastita znanja i vještine podigli na još višu razinu kojom će biti konkurentni ne samo na domaćem, već i europskom tržištu", kazao je Šimatović.

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, nastavio je da je dužnost javnog sektora upravo da prepozna i podrži razvoj poduzetništva. „Nalazimo se u gradu koji je prošao tranzicijsku fazu te se okrenuo novim segmentima gospodarstva. Rijekom su nekoć dominirale velike kompanije, pa je uz takve gigante bilo teško promišljati o poduzetničkoj klimi na mikro razini, ali se u međuvremenu situacija promijenila u korist malih i srednjih poduzetnika. Pred nama su i dalje izazovni projekti, no očekujemo da će oni dati dodatni vjetar u leđa i omogućiti lokalnim poduzetnicima da unutar njih vide priliku i za sebe. Rijeka će tako 2020. godine biti europska prijestolnica kulture, a želimo da se pozitivne posljedice ove prestižne titule osjete i po pitanju otvaranja novih radnih mjesta unutar kreativnih industrija. Također, realizirat ćemo brojne projekte unutar riječke aglomeracije u kojem će, zahvaljujući osiguranim znatnim sredstvima, Rijeka biti nositeljica razvoja lokalne zajednice“, kazao je Obersnel.

Ne iznenađuje podatak što se Poslovni uzlet u Rijeci u prepunoj dvorani održava već treću godinu za redom jer je riječ o jednoj od najpoduzetnijih županija u Hrvatskoj, naglasio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. „Za razvoj nije toliko bitan profit već nova ulaganja. Stoga, u županiji nastojimo osigurati kvalitetnu poslovnu klimu, stvoriti dodatnu vrijednost u svemu čemu prionemo te neprekidno educirati naše poduzetnike jer bez njih nema napretka. Kao županija pomažemo im i u povlačenju sredstava, osiguravanju povoljnih linija kredita u suradnji s našim poslovnim bankama te poticanjem otvaranja poduzetničkih zona. Moramo shvatiti da samo zajedničkim snagama i uzajamnošću možemo doći do izvrsnosti na nacionalnoj razini“, poručio je župan u prilikom otvorenja Poslovnog uzleta Primorsko – goranske županije.

Prezentacija:

Luka Antunović, viši specijalist za kreditno osiguranje iz najvećeg kreditnog osiguravatelja u Jugoistočnoj Europi SID-a (Prva kreditna zavarovalnica), istom je prilikom predstavio B2B kreditno osiguranje. Riječ je o jednostavnom alatu za održivi rast prodaje u kojem se održivost poslovanja pojedinog subjekta jamči sigurnošću kreditnih osiguravatelja koji će omogućiti da do zatvaranja poslovanja – ne dođe. Naime, u ovom poduzetnicima posvećenom danu važno je otvoriti i temu naplate potraživanja i kreditinim rizicima koji uvelike opterećuju poslovanje i stvaraju dodatne troškove. Kako dosadašnja iskustva poduzetnika svjedoče, oni vrlo često ne raspolažu s adekvatnim informacijama niti znaju kako njihovi kupci posluju, prate li ih banke u njihovom poslovanju, jesu li investirali u prave stvari i financirali ih na pravi način. U takvim okolnostima izloženosti tržišnim i makroekonomskim izazovima važno je osigurati svako poslovanje, poručio je Antunović, dodavši da je najpoželjniji ishod uspješno zaključenje posla i naplata dugovanja. „Nerijetko se dogodi da zbog insolventnosti kupac nije u mogućnosti isplatiti ugovorena sredstva. U takvim trenucima osiguravajuća kuća vam uskače u pomoć i isplaćuje odštetu. Budućnost je nesigurna te je sve podložno promjeni, ali postoje institucije na koje se mikro poduzetnici još uvijek mogu osloniti«, zaključio je Antunović. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve