Velika Gorica između ‘pametnog grada’ i povratka turopoljskoj tradiciji

Autor: Saša Paparella , 05. svibanj 2016. u 22:00
Panorama Velike Gorice/Boris Ščitar/PIXSELL

Tvrtke koje uredno predaju izvješća 2014. su ostvarile sedam puta veću kumulativnu neto dobit nego godinu dana ranije.

Poslovni dnevnik u suradnji s Gradom Velikom Goricom i Zagrebačkom županijom u petak u sklopu manifestacije Poslovni uzlet organizira poslovne edukacije i predavanja za poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova. U Velikoj Gorici je samo tijekom prošle godine osnovan 251 poslovni subjekt, a ugašena su 224, pa ih sada u gradu ukupno posluje 3607.  Nakon Buzeta i Zagreba, Velika Gorica je grad s najmanje nezaposlenih.

Također, Velika Gorica spada i među gradove koji najviše pomažu svoje srudente i školarce – ispred su samo Varaždin, Vinkovci, Slavonski Brod, Split i Kaštela. Kako doznajemo od Branimira Kovačića, višeg financijskog analitičara Bisnode, u najvećem turopoljskom mjestu ukupno je 167 poslovnih subjekata bilo u blokadi u posljednjih godinu dana. U postupku stečaja nalazi se osam tvrtki, a u fazi predstečaja trenutno ih je 24. Među poreznim dužnicima nalaze se 32 tvrtke, dok ih se 34 nalazi na listi neisplatitelja plaća.  Među svim tvrtkama u ovom gradu, ukupno ih je 890 ili 24,7 posto predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2014.

Oni su lani kumulativno ostvarili 9,53 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 214 milijuna kuna.  Te tvrtke su ukupno 2014. zapošljavale 7661 osoba, što predstavlja prosjek od 8,6 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 1,02 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 283 milijuna kuna tijekom 2014. U usporedbi sa ukupnim rezultatima Zagrebačke županije, Velika Gorica imala je 12,5 posto udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće.  U ostvarenim prihodima na razini cijele županije, poduzeća iz ovog grada sudjelovala su sa 23,5 posto udjela. Analizirana poduzeća imala su 17,5 posto udjela u ukupnom županijskom izvozu, dok su njihove investicije činile 16,9 posto svih investicija na županijskoj razini.

Ukupno 15,6 posto svih zaposlenih u županijskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Velike Gorice. Uspoređujući rezultate iz 2014. s onima iz 2013., pokazalo se da su poduzeća iz ovog grada koja predaju financijsko izvješće zapošljavala 6,4 posto osoba manje. Istovremeno su ostvarili 16,5 posto prihoda više, dok je kumulativna neto dobit bila gotovo sedmerostruko veća. Izvoz je bio veći za 11,2 posto, dok su s druge strane investicije imale pad od 11,8 posto u odnosu na 2013. Razvoj gospodarstva podiže i obrazovanje, pa je u Tehničkom središtu Croatia Airlinesa prije nekoliko mjeseci predstavljen novi međunarodni program školovanja tehničkog osoblja, jedini takve vrste u Europi, koji je pokrenut u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica.

Novi međunarodni program školovanja tehničkog osoblja odobrila je i certificirala Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA), a očekuje se da će privući veliki broj polaznika iz cijelog svijeta. U Velikoj Gorici sjedište imaju brojne tvrtke raznih profila,  a značajno su prisutne i auto kuće. Uz već opremljenu radnu zonu Rakitovec Turopolje u kojoj je rasprodano zemljište, otvorena je i privatna poslovna zona Meridijan 16. Gorica zainteresiranim investitorima pruža brojne subvencije i olakšice.  Svaki investitor dobije svog investicijskog pratitelja koji mu pomaže u svim koracima potrebnim za realizaciju projekta, izdan je i investicijski vodič, a poticajne mjere odnose se na  umanjenje komunalnog doprinosa u rasponima od deset do 92 posto.  

Investitori su u prvoj godini rada oslobođeni plaćanja komunalne naknade 100 posto, 50 posto u drugoj i 25 posto u trećoj godini. Velika Gorica stalno nastoji privući nove investitore, pa su tako pozvali Matu Rimca da na njihovom području gradi istraživačko-proizvodni centar, jer smatraju da imaju najbolje uvjete za realizaciju tog projekta. Također, Grad kreće u realizaciju edukativno-proizvodnog centra za poljoprivrednike u čemu će sudjelovati i Sisačko moslavačka županija, LAG Zrinska Gora Turopolje, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, Plemenita općina turopoljska, a tražit će se i podrška Hrvatske poljoprivredne agencije, Veterinarskog instituta i Agronomskog fakulteta.

Nakon inicijalnog sastanka s predstavnicima ministarstva poljoprivrede, Velika Gorica je pokrenula aktivnosti za osnivanje edukativno proizvodnog centra namijenjenog poljoprivrednicima, s naglaskom na očuvanje pasmine turopoljske svinje.  Primjerena lokacija za gradnju takvog centra je na području Male Bune i u vlasništvu je Republike Hrvatske, pa će prvi korak prema realizaciji značiti rješavanje imovinskih odnosa, okupljanje zainteresiranih subjekata i prikupljanje dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje iz europskih fondova. 

Pametni grad

Goricom se voze i električna vozila 
Odlučni da se transformiraju u pametan grad, u Velikoj Gorici su  poduzeli odlučujući korak. Grad je potpisao ugovor za izradu Smart City strategije s tvrtkom za strategijsko upravljanje Infodom. Razvojna agencije Velike Gorice VE-GO-RA tako se potvrdila kao jedan od od nositelja ideje o efikasnom upravljanju gradom, a riječ je o drugom hrvatskom gradu, nakon Dubrovnika, koji je zahtjevnom projektu pristupio na ovaj način. Korak ka statusu pametnog grada je i projekt E-punionica vrijednosti 450.000 kuna kojim se Gorica pridružila krugu hrvatskih gradova s javno dostupnu uslugu punjenja električnih vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close