Uz velika poduzeća, mali OPG-ovi su temelj snažnog razvoja Podravine

Autor: Darko Bičak , 09. studeni 2016. u 07:32
Poljoprivreda i prehrambena industrija temelj su razvoja županije/Damir Špehar/PIXSELL

Pet najvećih tvrtki u Koprivničko-križevačkoj županiji generira 54,4 posto ukupnog prihoda te 60,5 posto ukupne dobiti.

Kada se govori o Koprivničko-križevačkoj županiji (KKŽ), tada se prije svega govori o snažnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji na čelu s Podravkom. Županija, kako joj govori i samo ime, ima barem dva centra, Koprivnicu i Križevce, uz grad Đurđevac, uz niz većih općina. I dok je Koprivnica jedno od industrijskih središta, ne samo Podravine nego i čitave Hrvatske, Križevci su više orijentiratni na poljoprivredu i malo poduzetništvo.

Djelatnost poljoprivrede na prostoru Županije većinom je organizirana po fizičkim osobama u obrtima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima unutar kojih se realizira 60 posto naturalne proizvodnje i primitaka. Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije, Marijan Štimac, pojašnjava da je gospodarstvo županije koncentrirano u gradovima, posebno Koprivnici. "Na poslovni rezultat ukupnog gospodarstva posebno utječe poslovanje velikih poduzetnika, pet trgovačkih društava, s učešćem u ukupnim prihodima od 47 posto. Isto tako, njihova dobit nakon oporezivanja čini 60,5 posto ukupne dobiti, a u prihodima od izvozu njihov udio je od 54,6 posto. Veliki poduzetnici zapošljavaju 35 posto od ukupnog broja zaposlenih u trgovačkim društvima", kaže Štimac.

Dominantna djelatnost gospodarstvenika u KKŽ je prerađivačka industrija koja, prema podacima same Županije, obuhvaća 301 poduzetnika s realiziranih 264 milijuna kuna dobiti ili 54,4 posto ukupne dobiti gospodarstva. Isto tako, ovaj sektor s 4,77 milijardi kuna prihoda obuhvaća čak 48,7 posto ukupnih prihoda u županiji. Izvoz prerađivačke industrije je lani iznosila 1,79 milijardi kuna ili 84,8 posto ukupnih inozemnih prihoda. Zaposlenih u ovom sektoru je 8268 ili 68,9 posto od ukupno zaposlenih. Prema podacima same KKŽ, druga po snazi je djelatnost trgovine na veliko i malo s 471 aktivna društva koja zapošljavaju 2823 osobe.

 

5992poslovnih

subjekata registrirano je trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji

"Ovaj sektor konsolidirano posluje pozitivno s razlikom dobiti u odnosu na gubitke od 76,2 milijuna kuna. U 2015. nije vidljiv umjereni opravak djelatnosti građevinarstva sa 187 društava u kojima radi 1462 osobe. Na tržištu je realiziran pad prihoda od 3,5 posto, no unatoč nedovoljnoj investicijskoj aktivnosti, sektor je konsolidirano poslovao pozitivno sa 19,7 milijuna kuna dobiti. Djelatnost poljoprivrede kod trgovačkih društava sudjeluje sa 5,7 posto ukupnih prihoda, tri posto zaposlenih i skromnih 1,8 posto prihoda na inozemnim tržištima, konsolidirano posluje pozitivno sa 19,5 milijuna kuna neto dobiti. 

Mali poduzetnici
Koprivničko-križevački pročelnik za gospodarstvo ističe da je malo poduzetništvo dominantan oblik gospodarstva s 1668 društava, a što čini 98,5 posto svih trgovačkih društava u Županiji. "Mali poduzetnici realiziraju 37,5 posto prihoda, zapošljavaju 50,9 posto osoba, ostvaruje 29 posto dobiti nakon oporezivanja, ali i 72 posto ukupnih gubitaka. Konsolidirano gledano, mali poduzetnici nakon trenda gubitaka, drugu godinu za redom, realiziraju neto dobit u poslovanju i to ukupno 107,5 milijuna kuna. U izvoznoj orijentiranosti njihov je udio sa 21,3 posto u 2014. porastao na učešće od 26,8 posto, čime potvrđuju svoju konkurentnost na tržištima", kaže Štimac.

Mali poduzetnici nositelji su novog zapošljavanja u KKŽ te je već 2014. rast zaposlenih u ovom sektoru porastao 7,4 posto u odnosu na godinu prije, a 2015. za dodatnih 9,8 posto te u njima radi 8010 osoba. No, isto tako je činjenica da su u ovom sektoru i najmanje plaće s bruto prosjekom od 4610 kuna. Iako je ovo područje oduvijek imalo veliku tradiciju obrta, danas je vidljiva njegova stagnacija. Trenutno na ovom području djeluje 1233 obrtnika s ukupno 3111 zaposlenih.  Prema strukturi djelatnosti 37,5 posto obrta je proizvodni obrt, a većinu čine uslužni obrti. U 2016. i narednom razdoblju, prema pripremljenoj projektno tehničkoj dokumentaciji i već započetim građevinskim radovima, očekuje se značajan pomak u investicijskoj aktivnosti poduzetnika u djelatnostima farmaceutike, energetike, metalne industrije i poljoprivrede.

Mogućnost korištenja bespovratnih sredstava fondova europske unije, uz nacionalne, regionalne i lokalne mjere poticanja investicija na prostoru Županije doprinijeti će i budućem novom zapošljavanju, te konkurentnosti regionalnog gospodarstva. Na području Županije od ukupne površine u poslovnim zonama od 747,22 hektara, komunalno je opremljeno 502,28 ha, a na 288,5 ha svoju gospodarsku aktivnost obavlja 163 poduzetnika koji zapošljavaju 4909 radnika te devet poduzetnika koji su kupili zemljište, ali još nisu izgradili objekte. Najveća poduzetnička zona je Danica u kojoj je aktivirana značajna investicija tvrtke Belupo lijekovi i kozmetika. Gospodarska aktivnost koncentrirana je u poduzetničkim zonama Nikola Tesla u Križevcima i zoni "A" u Đurđevcu. U njima svoju aktivnost obavlja 42 posto od ukupnog broja svih aktivnih poduzetnika u zonama Županije, zapošljavajući 39 posto ukupno zaposlenih u zonama, odnosno 2031 zaposlenih osoba, a najveći interes za greenfield investicije prisutan je u zoni Gornji Čret, Križevci. 

Rast gospodarstva
Prema analizi konzultantske kuće Bisnode, u Koprivničko – križevačkoj županiji trenutno posluje 5992 poslovnih subjekata. Tijekom 2016. godine bilo ih je osnovano 287, dok je istovremeno bilo ugašeno 515 tvrtki i obrta. Ukupno je u prethodnoj godini zabilježeno 351 ulazak, te 278 izlazaka iz blokade. Također, u Koprivničko – križevačkoj županiji u postupku stečaja nalazi se 51 subjekt, među kojima je kod njih 14 stečajni postupak pokrenut tijekom 2016. godine. U fazi predstečaja trenutno je 664 subjekata. 

Orijentacija na izvoz
Među poreznim dužnicima nalaze se 42 subjekata, a isti broj poduzeća nalazi se i na listi neisplatitelja plaća. Kako pojašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, među svim poslovnim subjektima u ovoj županiji, ukupno ih je 1658 ili 27,7 posto predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2015. godinu. Oni su u 2015. godini kumulativno ostvarili 9,73 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 0,51 milijardi kuna. Ta poduzeća ukupno su zapošljavala u 2014. godini 15.624 osobe, što predstavlja prosjek od 9,4 zaposlenika po poduzeću. Izvoz je iznosio 2,12 milijardi kuna, dok su analizirana poduzeća investirala ukupno 0,40 milijardi kuna tijekom 2014. godine.

"U usporedbi s ukupnim rezultatima na nacionalnoj razini, Koprivničko – križevačka županija imala je 1,5 posto udjela među poduzećima koja su predala godišnje financijsko izvješće. U ostvarenim prihodima na razini cijelog gospodarstva, poduzeća iz ove županije također su imala 1,5 posto udjela. Analizirana poduzeća imala su 1,8 posto udjela u ukupnom hrvatskom izvozu, dok su njihove investicije činile jedan posto svih investicija na nacionalnoj razini. Ukupno 1,8 posto svih zaposlenih u hrvatskom realnom sektoru odnosilo se na zaposlenike iz poduzeća koja su smještena na području Koprivničko – križevačke županije", kaže Kovačić. Uspoređujući rezultate iz 2015. godine s onima iz 2014., pokazalo se da su poduzeća iz ove županije koja predaju financijsko izvješće zapošljavala 4,6 posto osoba više. Istovremeno su ostvarili 6,1 posto prihoda više, dok je kumulativna neto dobit bila za 72 posto viša. Izvoz je bio veći za 11,3 posto, dok su s druge strane investicije imale rast od 35,5 posto u odnosu na 2013. 

Komentirajte prvi

New Report

Close