Uključivanje u radne procese najbolje je sredstvo u otklanjanju predrasuda

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 26. siječanj 2017. u 22:01
Uz profesionalni razvoj, osobama s invaliditetom zapošljavanjem se pruža mogućnost i za osobni razvoj/FOTOLIA

Iako nadležno Ministarstvo provodi niz mjera, postoji još veliki broj aktivnosti potrebnih za osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jedan je od aktivnih partnera na projektu Iskustvo zlata vrijedi jer su, kako poručuju, prepoznali njegovu vrijednost u činjenici da motivira poslodavce da studentima s invaliditetom, kao i onima slabijeg imovinskog stanja, omoguće radnu praksu. Pojasnili su i da opseg posla Ministarstva uključuje skrb za iste skupine mladih, odnosno sustavno rade na promicanju prava osoba s invaliditetom, podizanju kvalitete njihovog života i razvoju izvaninstitucionalnih oblika skrbi za osobe s invaliditetom, kao što skrbe i o osobama te obiteljima koje nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. 

Povezivanje djelatnosti
"Gledajući s aspekta zapošljavanja osoba s invaliditetom, mjere osiguravanja njihove konkurentnosti na tržištu rada treba poduzeti vrlo rano pri čemu njihovo zapošljavanje i rad ovisi o poslodavcima, ali i samim osobama s invaliditetom te njihovoj spremnosti i upornosti kojima će iskoristiti prilike za školovanje i osposobljavanje. Poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada ovisi o cijelom nizu čimbenika, no potrebno je povezati djelatnosti obrazovanja, zdravstva, civilnog društva i institucija koje djeluju na tržištu rada", za Poslovni je dnevnik komentirala državna tajnica pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Bez obzira na političko-ekonomske izazove i posljedicu globalne financijske krize, dodala je, poslodavci uvijek mogu zajednici u kojoj posluju pružiti dodatnu vrijednost zapošljavanjem teško zapošljivih skupina građana te tako stvoriti ravnotežu između stvaranja profita i društveno odgovornog poslovanja. Poslodavci koji daju priliku osobama s invaliditetom da svoja znanja iskažu na radnom mjestu ne dobivaju time samo na vrijednosti poduzeća, već zaposlenim osobama s invaliditetom uz priliku za profesionalni razvoj pružaju mogućnost i za osobni razvoj. Zaposlene osobe s invaliditetom imaju bolju sliku o sebi i više samopoštovanja i samopouzdanja u odnosu na nezaposlene, društveno su aktivnije, kompetentnije u svakodnevnom osobnom životu i ekonomski stabilnije.

"Vjerujemo da je projekt Iskustvo zlata vrijedi doprinio podizanju razine svijesti o potrebi ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom, te onih slabijeg imovinskog statusa na tržište rada kao i spoznaji o njihovim radnim i socijalnim vrijednostima. Također, smatramo da je iskustvo koje su studenti stekli kod poslodavaca kroz ovaj projekt vrlo vrijedno za njihovo daljnje školovanje i profesionalni razvoj, ali da su vrijedno iskustvo stekli i poslodavci te prepoznali vrijednosti, znanja i vještine osoba s invaliditetom kao ravnopravnih zaposlenika", kazala je Marija Pletikosa. Jedna od najvećih prepreka zapošljavanju osoba s invaliditetom negativan je stav društva zasnovan na stereotipima i predrasudama o slabijim radnim potencijalima osoba s invaliditetom, poručuje, ali se pokazalo i da je njihovo uključivanje u radne procese najbolje sredstvo u otklanjanju predrasuda. 

Usluga osobne asistencije
Pritom ključnu ulogu nosi proces podizanja svijesti, osnaživanja i emancipacije te su stoga skupovi, seminari, okrugli stolovi, radionice i slična događanja prilika za osnaživanje osoba s invaliditetom i osvještavanje javnosti o teškoćama s kojima se susreću u svojim zajednicama, ali i da se pokažu njihove mogućnosti, smatra. Stoga, u svrhu trajne dobrobiti osoba s invaliditetom Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s organizacijama civilnog društva provodi niz mjera s ciljem njihovog uključivanja u život zajednice. Kao najznačajniju uslugu Pletikosa je izdvojila uslugu osobne asistencije namijenjenu osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, za koju je Ministarstvo unatoč recesijskim godinama, pronašlo načine povećanja broja korisnika usluge.

Potrebno je spomenuti i osiguravanje usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika i videćeg pratitelja, a Ministarstvo je u razdoblju od 2008. do kraja školske godine 2012./2013. osiguravalo i uslugu asistenta u nastavi kao oblik podrške učenicima s teškoćama u razvoju u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom i udrugama koje djeluju u korist osoba s invaliditetom. "Danas doista možemo reći da su u području izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom učinjeni značajni pomaci koje Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom postavlja pred svoje članice, posebice kada je riječ o osviještenosti potreba osoba s invaliditetom, ali i obvezama države u vezi s time. No, pred nama je još veliki broj aktivnosti potrebnih za osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom", zaključila je državna tajnica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close