Suradnja hrvatsko-nizozemskog konzorcija

Autor: Darko Bičak , 03. studeni 2015. u 22:00
Predstavljanje projekta digitalizacije u Zagrebu

Obrađeno je 12,5 milijuna stranica arhivske građe u Hrvatskoj.

Hrvatsko-nizozemski konzorcij tvrtki kojeg čine IN2, IGEA, CROZ i Mikrocop te nizozemski Cadastre, Land Registry and Mapping  Agency (Kadaster), predstavili su u utorak u Zagrebu projekt digitalizacije starih zemljišnih knjiga i preoblikovanja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka vrijedan 1,66 milijuna  eura.

Glavni korisnici ovog  projekta su  Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava. Projekt je sufinanciran iz pretpristupnih fondova Europske unije, odnosno IPA programa. U sklopu komponente Digitalna arhiva po prvi put su skenirane zemljišne knjige te je razvijen informacijski sustav koji omogućava njihovo pretraživanje i pregledavanje.

 Namijenjen je  primarno djelatnicima zemljišnoknjižnih odjela, ali će mu putem javnog weba u budućnosti moći pristupit i drugi  korisnici te pretraživati i pregledavati zemljišne knjige koje su do 2007. bile ručno vođene. U postupku skeniranja, digitalizirano je najmanje 12,5 milijuna stranica arhivskih zemljišnih knjiga,  što  obuhvaća 31 zemljišnoknjižni odjel od ukupno njih  107.  Do sada je skenirano oko 220 tona zemljišnih knjiga  koje u digitalnom  formatu zauzimaju 10,5 TB podataka.  

Komentirajte prvi

New Report

Close