Studentima otvorena vrata za prve korake u poslovnom svijetu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. srpanj 2016. u 22:01
Foto: Davor Puklavec PIXSELL

Studenti su izabrani na natječaju, a po obavljanju radne prakse neki će dobiti mogućnost zaposlenja.

Petnaestero studenata s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa u četvrtak je u sklopu završne svečanosti projekta "Iskustvo zlata vrijedi" u organizaciji Poslovnog dnevnika dobilo priliku za praksu u jednoj od renomiranih kompanija.

Studenti su izabrani na provedenom natječaju, a po obavljanju radne prakse nekima od njih pružit će se i mogućnost stalnog zaposlenja. "Iskustvo zlata vrijedi" projekt je Poslovnog dnevnika koji se provodi četvrtu godinu zaredom. Ovogodišnje izdanje podržali su Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zavod za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te ukupno 12 partnera poslodavaca. Glavni cilj je podizanje razine svijesti unutar poslovne zajednice i društva o problematici zapošljavanja te ravnopravnog socijalnog uključivanja u svakodnevni život osoba s invaliditetom i mladih slabijeg imovinskog statusa.

Tako se osobama u nejednakim startnim pozicijama želi omogućiti ravnopravno sudjelovanje na tržištu rada. Zamjenik glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević istaknuo je da sudjelovanje državnih institucija i mnoštva partnera pokazuje snagu projekta. "Studenti s invaliditetom su vrijedni, marljivi i ambiciozni radnici i to je poruka koju smo uspješno odaslali putem medija", poručio je Nišević. Podupiranje mladih i podizanje svijesti po pitanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i podizanje razine kvalitete njihova života, jedan je od najvažnijih zadataka Ministarstva socijalne politike i mladih, poručila je Diana Topčić-Rosenberg, pomoćnica ministrice i predstavnica pokrovitelja projekta.

 

12partnera

poslodavaca sudjelovalo je u ovogodišnjem projektu

"Nastojimo povezati djelatnosti institucija te javnog i privatnog sektora kako bismo zajedničkim snagama razbili stereotipe i predrasude koje su u našem društvu zastupljene, a koje određene skupine mladih sustavno ograničavaju. Mladima koje smo uključili u projekt Iskustvo zlata vrijedi želim puno sreće u daljnjem profesionalnom razvoju", poručila je. Završna je svečanost bila i prilika za susret studenata s budućim poslodavcima koji su im uručili potvrde o obavljanju studentskih praksi. Iva Kostelac Sljepčević, regionalna direktorica ljudskih potencijala u Dukatu, potvrdu je uručila studentici Agronomskog fakulteta Valentini Škreblin. "Sudjelujemo u važnom projektu koji studentima s određenim poteškoćama otvara vrata u poslovni dnevni ritam kompanija", rekla je Kostelac Sljepčević.

Sunčana Matić, iz Službe za odnose s javnošću u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uručila ih je studentima Mateju Antoloviću i Juliji Križanac. "Razvojem poslovne politike u upravljanju ljudskim resursima koja doprinosi jačanju samosvijesti osoba s invaliditetom pružamo profesionalni poticaj da oni budu punopravni i suodgovorni članovi društva", kazala je Matić. Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske lutrije, potvrde za obavljanje prakse dodijelio je Tomislavu Ljubiću, studentu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Bernardu Blagajčeviću, studentu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta:

"Sudjelovanje u ovom vrijednom projektu već treću godinu zaredom pokazuje našu odlučnost da utječemo na boljitak društva, a ova je akcija svake godine sve glasnija. Širenje pružanja šanse stjecanja iskustva i na studente slabijeg imovinskog stanja, naročito nam se dopala pa ćemo na stjecanje iskustva primiti i jednog studenta iz te kategorije". Savjetnik u ljudskim resursima Školske knjige Boris Ivanović studentici grafičkog fakulteta Ani Lešić, uručio je potvrdu o praksi u Školskoj knjizi: "Osobe s invaliditetom mogu i trebaju imati jednak start i šansu za obrazovanje, zapošljavanje i definiranje karijere. U stjecanju radnog iskustva važno im je pružiti podršku pri čemu je praksa jedan od načina kojima im i mi možemo pomoći".

Nino Kaćanski, zamjenik direktora radne jedinice Zagreb u AD Plastiku, vrata kompanije je otvorio studentici cestovnog prometa Bojani Đebro, dok je Senior HR administratorica u Atlanticu Silvana Marković potvrdu je uručila Franu Rakniću, studentu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Stefan Čoić, voditelj marketinga tvrtke Bauerfeind, suradnju s ovom kompanijom omogućio je studentici Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Kristini Ivić, a stručna koordinatorica za regrutiranje i selekciju Ines Bezjak Kožnjak u INA-u je na praksu pozvala studenticu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Laru Dabić. U Metro na praksu odlaze Zrinka Filipić i Adrijana Bakula, a student Pravnog fakulteta Tomislav Ditrih u Nestle. U PBZ CO praksu će obavljati studentica Informacijskih tehnologija Martina Petrovečki, dok u Zagrebačku pivovaru ide student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Antonio Smiljanić.

Izjave partnera o projektu:

Nikolina Jamić Mihaljević, Bauerfeind
Voditeljica ljudskih potencijala u Bauerfeindu

Tvrtka smo kojoj je temeljna djelatnost proizvodnja i distribucija medicinskih pomagala i uz naš moto 'Pokret je život' pomažemo osigurati osobama s invaliditetom veću mobilnost i aktivno učešće u svim životnim segmentima. U projektu 'Iskustvo zlata vrijedi' sudjelujemo od 2014. godine. Podržavamo ovaj projekt jer vjerujemo da je iskustvo velika nadopuna formalnom obrazovanju. I osobe s invaliditetom mogu i trebaju imati jednak start i šansu za obrazovanje, pronalaženje svog puta prema spoznaji što mogu i žele raditi, definirati sebe i svoju karijeru. Kako živimo u državi koja ima veliku stopu nezaposlenosti, položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada je dodatno vrlo težak. Teško nalaze posao u našoj zemlji i samim time nemaju mogućnost biti financijski samostalne, a njihove potrebe su veće i kompleksnije od zdravih osoba. Zapošljavamo osobe s invaliditetom, s toga možemo potvrditi iz našeg iskustva da i ti djelatnici mogu jednako kvalitetno obavljati radne zadatke kao i osobe bez invaliditeta i stoga im treba dati jednaku mogućnost i za obrazovanje i za zapošljavanje. Mi kao tvrtka prisutni smo i kao partner i u drugim projektima koji potiču školovanje i stjecanje radne prakse kako redovnim studentima, tako i osobama slabijeg imovinskog statusa. Iako država osigurava besplatna školovanja, svjesni smo da kvalitetno školovanje sa svim popratnim potrebama, prilično košta i zato ovakvim i sličnim projektima i zajedničkim djelovanjem, možemo omogućiti mladim ljudima i školovanje i stručnu praksu.

Josip Držaić, URIHO
Ravnatelj ustanove URIHO

Prirodno je što se URIHO uključio u projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' jer je misija URIHO-a je profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Time se bavimo od 1946. godine kada smo osnovani. URIHO je veliki sustav koji čini 519 zaposlenih osoba od kojih je 57% osoba s invaliditetom koje jednako vrijedno i kvalitetno obavljaju radne zadatke kao i radnici bez invaliditeta. Osobi s invaliditetom pristupamo afirmativno i cjelovito polazeći od toga što ona može vodeći se pri tomu načelom 'jednake mogućnosti za sve'.Projekt Iskustvo zlata vrijedi podupiremo jer podiže razinu društvene svijesti o potrebi ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom te mladih slabijeg imovinskog statusa na tržište rada kao i spoznaje o njihovim radnim i socijalnim vrijednostima. Ova ranjiva kategorija zaslužuje jednake mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje kao i drugi. Ne smijemo zanemariti činjenicu da zaposlene osobe imaju bolju sliku o sebi i više samopouzdanja u odnosu na nezaposlene, društveno su aktivnije i ekonomski neovisne. Projekt podupiremo i stoga što se njime ne ukazuje samo na problem koji postoji već se nudi i rješenje. Njegova je vrijednost u činjenici da motivira poslodavce da daju mogućnost mladim osobama za stjecanje radnog iskustva koje im uistinu može zlata vrijediti. Ovo je ujedno i prilika poslodavcima za poticanje društveno odgovornog ponašanja u području ljudskih potencijala. Danas bilježimo visoku stopu nezaposlenosti kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini stoga je položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada dodatno otežan. Vjerujemo da je u stjecanju radnog iskustva izuzetno važno pružiti priliku studentima slabijeg imovinskog statusa i studentima osobama s invaliditetom pri čemu je radna praksa način na koji im ustanova URIHO može i rado izlazi u susret.

Marinko Došen, AD Plastik
Predsjednik Uprave AD Plastika

Društveno odgovorno poslovanje nužnost je u modernom društvu i poslovnom okruženju. To značajno utječe na vrednovanje poslovne uspješnosti kompanije, ali kako bi bili uspješni svaka kompanija mora se truditi poslovati u harmoniji s okruženjem i zajednicom u kojoj posluje. Kao najveći hrvatski proizvođač komponenti za automobilsku industriju, u našoj kompaniji održivost, odnosno projekti i aktivnosti vezane za društveno odgovorno poslovanje imaju poseban značaj. Zapošljavanjem osoba s invaliditetom ili osoba slabijeg imovinskog statusa, vjerujem kako tim mladim ljudima pružamo mogućnost za kvalitetniji i ispunjeniji život. Kažu kako je posao izvor samopoštovanja za sve nas, stoga je ovakav vid zapošljavanja jedna od važnih smjernica u našoj strategiji razvoja društveno odgovornog poslovanja. Već nekoliko godina sudjelujemo u projektu Iskustvo zlata vrijedi, jer smo ga prepoznali kao projekt koji za cilj ima senzibiliziranje poslovne zajednice i podizanje svijesti šire javnosti i želimo biti dio takve priče. Iskustvo je mladim ljudima iznimno važno tijekom školovanja kako bi stekli dodatna znanja, ali i pokazali svoje prednosti, afinitete i kvalitete te samim time otvorili vrata svom budućem zapošljavanju.

Plamenko Barišić, KING ICT
Predsjednik Uprave KING ICT-a

Ponosni smo što smo dio ove priče jer projekti poput 'Iskustvo zlata vrijedi' održavaju motor inovativnosti i doprinose razvoju društva. Brojni članovi toga društva imaju nevjerojatan potencijal i prepuni su ideja, no ne mogu ih realizirati zbog određenih okolnosti i izazova. Ovakvi projekti omogućuju njihovu realizaciju i osvješćuju društvo o ovom izazovu. Na tom tragu, mogu reći da je IT zajednica uvijek bila otvorena i bez ograničenja, gotovo bi se moglo reći kako je predvodnik društvenih promjena. Zahvaljujući digitalizaciji, nestale su nekadašnje prepreke, a tehnologija nam je omogućila jednostavnije i brže poslovanje te lakši pristup informacijama. I zbog toga osobe s invaliditetom mogu i trebaju biti punopravni članovi IT i društvene zajednice. U KING ICT-u vjerujemo u jednake šanse za sve. Osobama s invaliditetom prilagodili smo ulaz i pristup otvorenom radnom prostoru, a zajedničke prostorije zgrade poput restorana, povezane su liftom. Ovo je samo dio prilagodbi i tu posao ne prestaje. Sigurni smo da ćemo sudjelovanjem u projektu doprinijeti razvoju senzibiliteta cjelokupnog društva o potrebi zapošljavanja osoba s invaliditetom i onih slabijeg materijalnog statusa. Uz pružanje prakse i potpore, omogućit ćemo im neovisnost i potpunu integraciju u njihove lokalne zajednice. Snaga svakog društva je u različitosti i uvjeren sam da ćemo ovim projektom omogućiti da ona dođe do izražaja.

Ruža Vučkovac, Anamarija Company
Direktorica Anamarija Companyja

Tvrtka Anamarija Company d.o.o. prepoznala je projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' kao iznimno kvalitetan, human i svakako hvalevrijedan projekt. Ove godine u projekt smo se uključili prvi put, i nadamo se da će nam sudjelovanje postati tradicija, te da će potaknuti i naše poslovne partnere da se u njega uključe. Naš je stav svakako da treba dati šansu što većem brojem mladih ljudi s invaliditetom i onima slabijeg imovinskog statusa, da steknu svoja prva radna iskustva i pri tome se osjete korisnima i zadovoljnima. Sutra neki od njih, po završetku studija, možda postanu i stalni zaposlenici naše tvrtke. Tvrtka smo koja zapošljava 70 djelatnika i možemo se pohvaliti da je među njima velik broj upravo mladih ljudi koji su svoja iskustva i karijere započeli graditi baš u našoj tvrtki. Naša je vodilja da mladima uvijek treba dati šansu, i da razina formalnog obrazovanja i godine radnog iskustva ponekad nisu presudne u kvalitetnom i učinkovitom obavljanju radnih zadataka. U doba velike nezaposlenosti, konkurencija na tržištu rada je velika. Na zavodu za zapošljavanje, nažalost, velik je broj ljudi i s višegodišnjim radnim iskustvom. Statistički gledano, ljudi s iskustvom lakše pronalaze posao u struci od onih bez radnog iskustva tj. onih koji su tek završili svoje fakultetsko obrazovanje. Položaj osoba s invaliditetom nakon završenog studija, sukladno tome, dodatno je otežan. S obzirom na to da teško nalaze posao, osobe s invaliditetom često su osuđene na financijsku ovisnost o drugima, a znamo da su njihove financijske potrebe često puno veće od onih zdravih osoba (lijekovi, pomagala, rehabilitacije). Nažalost, živimo u društvu u kojem su predrasude svuda oko nas, i svi bi se trebali zajednički boriti protiv njih. U praksi se pokazalo da osobe s invaliditetom mogu jednako učinkovito i kvalitetno obavljati prikladne radne zadatke, kao i osobe bez invaliditeta. Vrlo često, hendikep je na neki način kompenziran natprosječnim sposobnostima i rezultatima na nekim drugim poljima.

Mihaela Smadilo, Atlantic Grupa
Regionalni HR direktor Atlantic Grupe

U Atlantic Grupi smo svjesni važnosti i potrebe vlastitog utjecaja na unapređenje općih društvenih uvjeta i rado koristimo prilike da promoviramo vrijednosti u koje vjerujemo, a jedna od takvih prilika svakako je inicijativa Poslovnog dnevnika. Kao odgovorna kompanija ne vodimo računa samo o svojem dugoročnom poslovanju, nego nastojimo dati doprinos razvoju održivosti šire u društvu. Održivost drugačije, osim na takav integrirani način, nije ni moguća. Kao sustav na različite načine podupiremo organizacije i udruženja koja se bave pomoći ugroženim socijalnim skupinama, a mnogim se akcijama rado pridružuju naši zaposlenici. Osim različitim dobrovoljnim akcijama ili donacijskim aktivnostima kojima pomažemo unaprijediti standard ugroženih skupina, želimo kao dio gospodarske zajednice sudjelovati u aktivnostima koje će imati više od jednokratnog učinka, odnosno koje će pomoći stvoriti okvir za razvoj pravednijeg društva u najširem smislu – prije svega društva jednakih mogućnosti. Legislativa sama nije dostatna i nužni su primjeri dobre prakse kako bi načela pravednosti u društvu zaživjela, a projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' upravo je svijetli primjer takve prakse. Svim mladim ljudima potrebno je dati podršku na početku njihovih profesionalnih usmjeravanja, a u slučaju studenata s invaliditetom potrebno je uložiti dodatan trud da se razbiju predrasude koje stoje na putu njihove profesionalne afirmacije i razvoja. Nakon što smo se sudjelujući u ovom projektu uvjerili, a rado i pronijeli glas o tome, da studenti s invaliditetom s posebnim entuzijazmom i naglašenim trudom ulaze u poslovni svijet, s osobitim zadovoljstvom sudjelujemo u projektu ove godine otkad je ciljana skupina proširena i studentima slabijeg imovinskog stanja.

Vladimira Senčar Perkov, INA
Direktorica Sektora upravljanja ljudskim resursima u Ini

Kao kompanija koja je predana društveno odgovornom poslovanju, INA je uvijek spremno podržavala projekte namijenjene pomoći osjetljivim skupinama. Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' je jedinstven u Hrvatskoj te nam je čast sudjelovati u njemu i senzibilizirati poslovnu zajednicu i javnost o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Dodatno, vjerujemo kako ćemo našim bogatim iskustvom pomoći da se i kroz ovu inicijativu privatnog sektora za mlade koju je pokrenuo Poslovni dnevnik, mladim osobama olakša ulazak u svijet rada pružajući im priliku za stručnom praksom. S ciljem dodatnog promoviranja jednakih mogućnosti i uključenja, INA surađuje s Cotrugli School of Business kako bi podržala projekt MBA studija na daljinu za osobe s invalidnošću, nudeći im pri tome mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Također, kroz svoj program donacija INA podržava udruge branitelja koje djeluju u Ini, a čiji određen broj članova ima status invalida rata te Udrugu invalida rada. U sklopu ove kontinuirane suradnje, INA osigurava određen dio sredstava potrebnih za njihove aktivnosti te provodi različite projekte i inicijative usmjerene na njihovu dobrobit i zdravlje, kao što je programirani aktivni odmor i medicinski programirani aktivni odmor. Važno je za istaknuti kako je Ini i ove godine uručen MAMFORCE certifikat, priznati standard kvalitete, kojim se kompanijama potvrđuje visoka razina kompetencija u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim resursima. Uz to, INA je potpisnica Globalnog ugovora Ujedinjenih naroda i u sklopu toga se zalaže za poštivanje najviših načela u području ljudskih i radnih prava, zaštitu okoliša i borbu protiv korupcije. U Ini smo spremno otvorili vrata mladim obrazovanim stručnjacima. Vjerujemo da su prijenos znanja i iskustva koji prakticiramo u kompaniji garancija naše, ali i njihove uspješne budućnosti. Ponosni smo na sve što činimo za mlade koji dolaze na tržište rada i spremno ćemo podržati sve slične inicijative. Smatramo kako je poseban fokus potrebno staviti upravo na stjecanje početnog radnog iskustva, a prakse u vodećim kompanijama u zemlji su odličan početak. Osim toga, projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' je jedinstven u Hrvatskoj te nam je čast sudjelovati u njemu i senzibilizirati poslovnu zajednicu i javnost o teškoćama zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Damira Benc, ZOSI
Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Sustavan rad na podizanju svijesti o mogućnostima da osobe s invaliditetom sudjeluju na tržištu rada i njihovo uključivanje u svijet rada neke su od strateških odrednica našeg sustava. Od osnivanja temeljna je intencija da se osobama s invaliditetom, koliko je god moguće, prilagode radni uvjeti, a one osposobe da mogu ravnopravno sudjelovati na tržištu rada, da ne budu marginalizirane te da daju svoj osobni doprinos zajednici u kojoj žive. Tu se, prije svega, radi o ustavnom pravu na rad koje je zajamčeno svim našim građanima, ljudskom dostojanstvu i podizanju svijesti o vlastitoj vrijednosti u društvu. Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' smo od početka prepoznali i podržali jer se uklapa u temeljne odrednice djelokruga ZOSI-a i podiže svijest o potrebi uključivanja osoba s invaliditetom u sve segmente društvenog djelovanja, od obrazovanja, preko kulture i znanosti, do tržišta rada. Razvojem i napretkom tehnologija mijenjaju se radna mjesta, njihova zahtjevnost i potrebni angažman, a relaksiranjem zakonodavstva daje se veliki doprinos mogućnosti rada na daljinu i rada od doma. U svakom slučaju, pred nama je obiman posao za koji treba vremena, volje i sredstava. No, integracija osoba s invaliditetom u svijet rada, u biti, nema alternativu. Prije svega mijenjanjem svijesti i nakon toga prilagođavanjem legislative. Iznimno bi važno bilo sustavno izvještavanje javnosti o mogućnostima koje poslodavci i osobe s invaliditetom imaju kao pomoć i podršku na tržištu rada – od tzv. asistivnih tehnologija i razumne prilagodbe radnog mjesta do stručne podrške. Često se o osobama s invaliditetom govori kroz pojedinačne slučajeve kad netko "propadne kroz mrežu socijalne sigurnosti". S druge strane, toliki uspješni i pozitivni primjeri ostaju neprepoznati i u sjeni. Nije rijetkost da nam se poslodavci jave kako bismo im pomogli da pronađu osobe s invaliditetom odgovarajućega profila. Budući da to nije u našem djelokrugu, upućujemo ih na HZZ koji je uvijek na raspolaganju kako posloprimcima tako i poslodavcima u posredovanju pri zapošljavanju. U svakom slučaju, proširili smo perspektivu zapošljavanja osoba s invaliditetom i potaknuli poslodavce koji su dvojili zaposliti ili ne, da se odluče za zapošljavanje. Jer postoji dio poslodavaca koji od ZOSI-a, možemo reći, ubire nagradu za zapošljavanje osoba s invaliditetom jer ili nisu obveznici kvotnog zapošljavanja, a zaposlili su osobe s invaliditetom ili zapošljavaju iznad propisane kvote.

Renata Kašnjar – Putar, PBZCO
Članica Uprave PBZ Croatia Osiguranja

PBZ Croatia Osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (PBZCO) u projektu Poslovnog dnevnika sudjeluje od njegovog samog pokretanja. Projekt 'Iskustvo zlata vrijedi' smatramo kvalitetnom i hvalevrijednom idejom koja je i ranijih godina ispunila očekivanja te nam je drago što smo imali prilike biti sudionikom ove uspješne priče.Glavna zadaća projekta 'Iskustvo zlata vrijedi' širenje je svijesti društva o problemu s kojim se suočavaju mladi s invaliditetom i mladi slabijeg socijalnog statusa, i to uz istovremeno pružanje potpore u pronalasku adekvatnog mjesta za radnu praksu, a u budućnosti možda i zaposlenja. Stoga je i PBZCO kao partner projekta osigurao obavljanje prakse, a iskustva studenata bila su vrlo pozitivna. Vjerujemo da praksa u dobro organiziranoj kadrovski mladoj kompaniji može  značajno pridonijeti i usmjeriti budući profesionalni razvoj studenata koji nam se u ovom projektu kroz praksu pridružuju. Smatramo da je u stjecanju radnog iskustva važno pružiti priliku studentima, posebno socijalno ugroženijim, pri čemu je radna praksa način na koji možemo i rado izlazimo u susret. Projekt ocjenjujemo dobro organiziranim i vrlo uspješnim pa smo mu se stoga i ove godine s entuzijazmom priključili. Uvjereni smo i da su svi naši 'praktikanti' osim što su svojim prisustvom dodatno obogatili naš svakodnevni rad i sami uživali u njemu, a najvažnije vjerujemo kako su dobili još jednu potvrdu da su iznimno korisni i dobrodošli u radne sredine.Nadamo se nastavku ovog uspješnog projekta i u narednim godinama.

Vedran Boljat, NOVO NORDISK Hrvatska
Predsjednik Uprave NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o.

Iznimna nam je čast, ali i istinsko veselje, po prvi se puta uključiti u akciju 'Iskustvo zlata vrijedi'. NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. u sastavu je kompanije Novo Nordisk A/S, vodećeg inovativnog proizvođača lijekova za liječenje šećerne bolesti. Diljem svijeta Novo Nordisk A/S provodi veliki broj različitih društveno korisnih aktivnosti i projekata.  Radeći u takvoj kompaniji automatski znači, osim postizanja poslovnih rezultata, truditi se učiniti svijet boljim mjestom za život. Stoga ne čudi da smo našu odluku o uključivanju u akciju 'Iskustvo zlata vrijedi' donijeli gotovo trenutno uz veliku podršku svih naših zaposlenika u Hrvatskoj. Na žalost, unatoč novijem padu stope nezaposlenosti, Hrvatsku i dalje muči visoka nezaposlenost općenito kao i visoka nezaposlenost mladih. Radno sposobnim ili djelomično radno sposobnim osobama s invaliditetom pronalazak posla još je i teži. Našim uključenjem u akciju 'Iskustvo zlata vrijedi' jedna mlada osoba s invaliditetom moći će u kompaniji NOVO NORDISK Hrvatska d.o.o. steći svoje prvo radno iskustvo u okviru obavljanja prakse. Sigurni smo da će tako i kasnije zapošljavanje biti lakše, kao što smo sigurni da ćemo na ovaj način apsolutno svi mi biti bogatiji za jedno novo pozitivno iskustvo. Učinak takvog iskustva tim je veći ako naš primjer, kao i primjer kompanija koje su to prije nas učinile, slijedi sve veći i veći broj poslodavaca u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close