Stručnjaci i čitatelji zajedno biraju najbolje od nacionalnog poduzetništva

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2016. u 22:00
Umjesto na političare i destrukciju, interes javnosti projekt nastoji usmjeriti na pozitivne primjere u domaćem gospodarstvu/Thinkstock

Umjesto na političare i destrukciju, interes javnosti projekt nastoji usmjeriti na pozitivne primjere u domaćem gospodarstvu.

Pod egidom "Pridružite nam se u razbijanju mitova i stvaranju bolje i uspješnije Hrvatske!", Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi, pokreću izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine.  Dodjeljuju se ukupno četiri nagrade, jer će svog gospodarstvenika godine i gospodarski događaj godine izabrati stručni žiri, ali i čitatelji spomenutih dnevnih novina.  U vremenu političke nestabilnosti, gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije.

Domaći gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.  "Na ovaj način želimo, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želimo otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku", ističu organizatori, svjesni svoje uloge u društvu. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

 

5poduzetnika

i pet događaja bit će ponuđeno čitateljima na glasovanje

Bilo da se radi o velikom izvoznom, investicijskom ili proizvodnom pothvatu, oni mijenjaju Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo na bolje. Pri nominaciji i izboru vodit će se prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta i izvozni uspjeh.Način izbora je takav da svaki član žirija predlaže po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili 2016. i to na način da prvorangiranoj osobi i događaju daju pet bodova, drugoj četiri, trećoj tri, četvrtoj dva i petoj jedan bod. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će osoba, odnosno događaj s najvećim brojem bodova. Uz to što bira Gospodarstvenika i Gospodarski događaj godine, stručni žiri će nominirati pet najboljih gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja, koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima. Oni s najvećim brojem glasova čitatelja ponijet će titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Večernji listi i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinit će ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti."Izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine sjajan je projekt koji prepoznaje i nagrađuje izvrsnost u gospodarstvu", rekao je Luka Burilović, predsjendik HGK. "Drago mi je što će poduzetnici i na ovaj način dobiti potvrdu za svoj rad. Stalno naglašavam da su poduzetnici heroji današnjice koji stvaraju kvalitetan proizvod i otvaraju nova radna mjesta. Upravo zapošljavanje, uz rast poslovanja, treba biti jedan od ključnih kriterija pri izboru gospodarstvenika godine", rekao nam je Luka Burilović. Na pitanje koji su mu bili glavni motivi da se uključi u projekt, glavni direktor HUP-a Davor Majetić kaže: "Hrvatska udruga poslodavaca kao dobrovoljna organizacija koja okuplja više od 6000 tvrtki članica jedan je od najglasnijih i najaktivnijih zagovornika ne samo interesa gospodarstvenika već i ukupno pozitivnijeg odnosa prema poduzetništvu i gospodarstvu". Bez uspješnog gospodarstva nema uspješnih država, naprednih društava i sretnih građana, napominje Majetić.  

 

7stručnjaka

od toga četiri dekana, sjedi u žiriju

"Zato podržavamo i uvijek ćemo podržavati svaki projekt koji može pridonijeti poboljšanju okruženja u kojem poslujemo. Nažalost, kod nas se vrlo često o gospodarstvu i poduzetnicima govorilo u negativnom kontekstu dok su uspjesi manje vidljivi i o njima se manje govori, te smo se  sa zadovoljstvom uključili u projekt", kaže Majetić.    Očekujemo da se kroz ovaj projekt prikažu brojne uspješne priče koje s velikim trudom i entuzijazmom kreiraju hrvatske tvrtke, a o kojima se još uvijek ne zna dovoljno u široj javnosti. Poslodavci u privatnom sektoru zajedno sa zaposlenicima svojih tvrtki prošli su kroz vrlo teško razdoblje proteklih nekoliko godina. Iza uspjeha koji se danas ostvaruju često stoji puno odricanja, teškoga rada i jako puno promjena, gotovo svakodnevnih, koje se jednostavno moraju provoditi ako želite opstati i uspjeti.

Nadamo se da će i ovaj projekt potaknuti državu da prepozna nužnost promjena i na svojoj strani kako bi se otvorile mogućnosti za još više uspješnih gospodarskih priča, još snažniji gospodarski rast i ukupni napredak zemlje.   Mislim da gospodarstvenik godine mora biti osoba koja promovira i prakticira društveno odgovorno poslovanje.  Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, o izboru kaže: "Ovo je projekt koji smo s Večernjim listom pokrenuli s osnovnim ciljem promjene javne percepcije poduzetnika i poduzetništva. Bilo je i prije sličnih projekata, međutim dolaskom recesija kao da je i gospodarstvo palo u drugi plan interesa javnosti. Stoga ponovno želimo nametnuti stav da su uspješni poduzetnici jamac stabilnosti društva, pogotovo u nestabilnim vremenima".

Po mišljenju Marije Brnić, novinarke Poslovnog dnevnika, iznimni ekonomski rezultati nisu jedini pokazatelj najboljih među najboljima u gospodarstvu: "Iskusni i dokazani u svom poslu znaju reći da je poslovati kao dobar gospodarstvenik tajna poslovnog uspjeha, a to znači ne samo znati dizati prihode, voditi računa o rashodima i profitabilnosti, likvidnosti, nego imati viziju, okupiti i očuvati stručan tim koji će njegovu viziju znati provesti u djelo. U vremenu krize i brzih tehnoloških promjena te vrijednosti sve su važnije da bi netko zavrijedio titulu gospodarstvenika godine". 

Jamac izvrsnosti

Žiri je okupio vodeće stručnjake i novinare
Stučni žiri sastavljen je od uglednika iz gospodarskog života Hrvatske, vodećih stručnjaka i znanstvenika s polja ekonomije, koji su jamac izvrsnosti i snage ovog izbora. Članovi su Luka Burilović (predsjednik HGK), Davor Majetić (glavni direktor HUP-a), Marko Jurčić (savjetnik za gospodarstvo predsjednice RH), Heri Bezić (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci), Vladimir Cini (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku), Željko Garača (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu) i Lajoš Žager (dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). U žiriju su također i vodeći hrvatski novinari i urednici iz gospodarskog sektora- Anja Šeparović (HTV), Gordana  Gelenčer (Nova TV), Miodrag Šajatović (Lider), Boris Mišević (RTL), Saša Ćeramilac (Aljazeera), Ivan Hrstić (N1), Ljubica Gatarić (Večernji list), te Božica Babić, Marija Brnić, Vladimir Nišević i Mislav Šimatović (Poslovni dnevnik).

Komentirajte prvi

New Report

Close