Ulazak u EU njihovoj je tvrtki otvorio veliko tržište i povećalo promet

Autor: Darko Bičak , 01. listopad 2014. u 13:02
Đuro Paćin, Prvomajska

Đuro Paćin, vlasnik tvrtke Prvomajska, nije siguran hoće li BDP doista pasti onoliko koliko ministar Branko Grčić najavljuje.

Đuro Paćin, vlasnik tvrtke Prvomajska, nije siguran hoće li BDP doista pasti onoliko koliko ministar Branko Grčić najavljuje.

Evo što Paćin kaže:

Teško mi je s ove pozicije donositi takve makroekonomske procjene i siguran sam da potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja ima detaljnije podatke o gospodarskim kretanjima u zemlji.

No, činjenica je da je konkretno naša tvrtka, Prvomajska – Tvornica alatnih strojeva Zagreb, u poslovnom odnosu s uspješnim tvrtkama poput Končara, HŽ-a, STSI-a i sličnih koje su stabilne, a što znači da i mi imamo pozitivno poslovanje. S druge strane, ulazak naše zemlje u Europsku uniju je za našu tvrtku bio izuzetan događaj jer nam se odjednom otvorilo veliko tržište i povećao nam se promet.   

Smatrate li da vam je vaša orijentacija na izvoz pomogla da izbjegnete negativne trendove u Hrvatskoj?
Definitivno. Mi trenutno 60 posto naše ukupne realizacije imamo u izvozu, a u odnosu na 30 posto prije ulaska u Europsku uniju. Iz vlastitog iskustva vidim da u Hrvatskoj ima puno područja u kojima je industrija zamrla i koja su gospodarski opustošena. Kako mi imamo tvornicu iza Velike Gorice, vidim situaciju u obližnjem Sisku. Željezara je zatvorena, a slično se sprema i Rafineriji. U dobrim danima samo te dvije tvrtke su zapošljavale 20 tisuća ljudi. Bojim se da je primjera poput Siska još mnogo, a sve to naravno utječe i na ukupni BDP.   

Što konkretno vi u Prvomajskoj očekujete u ovoj godini?
Nama je Europska unije definitivno otvorila tržište i omogućila rast. Tako i ove godine očekujemo rast proizvodnje za 40-ak posto, a istodobno i povećanje broja zaposlenih za nekih 10-ak posto. Činjenica je da nam problem za veći rast predstavlja i činjenica da je danas teško doći do kvalitetne radne snage. 

Komentirajte prvi

New Report

Close