RWE: Svojim smo korisnicima do sada uštedjeli više od 40 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 26. veljača 2016. u 13:30
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

RWE je jedna od najvećih energetskih tvrtki u Europi gdje generira godišnji prihod od 48 milijardi eura, a već je niz godina nazočna i u Hrvatskoj, kazao je Nenad Ukropina, direktor prodaje RWE-a Hrvatska na prezentaciji u sklopu Poslovnog uzleta Grada Varaždina u petak u tom gradu.

Ukropina je podsjetio da je RWE u Hrvatsku došao 1996. S projektom Termoelektrane Plomin u koju je uložio 300 milijuna eura, a da bi se lani povukao iz njega. Već 2000. tvrtka RWE je bila partner Gradu Zagrebu na izgradnji pročistača otpadnih voda (ZOV), a što je bilo ulaganje od 350 milijuna eura. Od 2013. godine RWE se pojavio na hrvatskom tržištu i kao operativni operater električnom energiju da bi dvije godine kasnije ušao i na plinsko tržište.

Trenutno RWE u Hrvatskoj ima pod ugovorom 105.000 kućanstva, a isto tako strujom opskrbljuje i 5.000 pravnih osoba.

„Oni koji su prešli kod nas, bilo da se radi o građanima, tvrtkama, institucijama ili jedinicama lokalne uprave su uštedjeli. Procjenjujemo da smo svojim korisnicima do sada uštedjeli ukupno više od 40 milijuna kuna, a u odnosu da su ostali kod prijašnjeg operatera“, kazao je Ukropina. Dodao je da RWE od samog početka bilježi rast prodaje struje, usprkos činjenici da u Hrvatskoj već godinama pada potrošnja električne energije, uglavnom zbog recesije i gašenja industrije. Iako za sada imaju samo 900 institucionalnih korisnika, na 1.200 mjernih mjera, u segmentu isporuke plina, Ukropina očekuje da će i tu napredovati u narednom razdoblju.

Direktor prodaje RWE-a je u Varaždinu malim i srednjim poduzetnicima, kao i čelnicima lokalne samouprave, pokušao pojasniti kako mogu uštedjeti na svojim računima. Dodaje da izračuni govore da su njihovi institucionalni korisnici godišnje uštedjeli oko pet posto na računima za struju, a u odnosu na prethodnog operatera. Kao primjer je uzeo tvrtku ili grad koji za struju plaćaju milijun kuna godišnje, a što je značilo uštedu od značajnih 50.000 kuna. Pojasnio je da ukupna cijena struje ovisi o nekoliko faktora, a prije svega se tu radi o profilu i navikama potrošnje, stanju na burzi energije te raznim rizicima.

„Električna energija se ne može skladištiti stoga njezina cijena ovisi o ukupnoj količini njene potrošnje u nekom trenutku. Ako neka općina struju troši uglavnom na svoju rasvjetu, tada im mi možemo ponuditi vrlo povoljne uvijete jer je cijena struje noću najjeftinija“, kaže Ukropina.

Komentirajte prvi

New Report

Close